ΚΚΕ: Έτσι ψήφισε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος – Που συμφώνησε με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

ΚΚΕ: Έτσι ψήφισε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος – Που συμφώνησε με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Το ΚΚΕ υπερψήφισε ορισμένες προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος. Δείτε πως κινήθηκε στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Από την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ υπερψήφισε συνολικά 15 διατάξεις, από την αρχική πρόταση και 5 από τις συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν άνω των 50 υπογραφών και αφορούν συνολικά 11 άρθρα του Συντάγματος.

Ειδικότερα, το ΚΚΕ ψήφισε τις εξής προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξής συμπληρωματικές βουλευτών:

– Το άρθρο 3 παρ. 3 (κατάργηση της σχετικής παραγράφου που καθιέρωνε το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής και τη δυνατότητα π.χ. μετάφρασής της στα νέα ελληνικά, μόνο ύστερα από έγκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου).

– Το άρθρο 22 παρ. 1 (αναγνώριση ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία, ανεξάρτητα από ηλικία).

– Το άρθρο 22 παρ. 4 (αναγνώριση ότι η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας).

– Το άρθρο 33 παρ. 2 (κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας).

– Το άρθρο 59 παρ. 1 (κατοχύρωση του πολιτικού όρκου για την ορκωμοσία των βουλευτών).

– Το άρθρο 59 παρ. 2 (κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των αλλόθρησκων βουλευτών, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης του πολιτικού όρκου).

– Το άρθρο 73 (καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας).

– Το άρθρο 86 παρ. 3 (περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ιδίως μέσω της κατάργησης της αποσβεστικής προθεσμίας {σύντομης παραγραφής} και της κατάργησης της δυνατότητας αναστολής της δίωξης, της προδικασίας ή της κύριας διαδικασίας σε βάρος υπουργού, από τη Βουλή).

– Το άρθρο 86 (προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης) (αναφορά ότι το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86, ειδική ποινική μεταχείριση υπουργών, όσο διατηρείται, μετά την αναθεώρηση της παραγράφου 3 του ως άνω άρθρου αφορά αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά τη διάρκεια {π.χ. απιστία} και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων {π.χ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δωροληψία κ.λπ.}, τα οποία θα διώκονται και θα εκδικάζονται από τα κοινά ποινικά δικαστήρια).

– Το άρθρο 102 παρ. 2 (καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές, θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων, δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα).

– Το άρθρο 5 παρ. 2 (συμπληρωματική πρόταση) κατοχύρωση απόλυτης προστασίας ζωής, τιμής και ελευθερίας, χωρίς διάκριση φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

– Το άρθρο 24 Α (συμπληρωματική πρόταση που στήριξαν και οι ΑΝΕΛ) (προστασία της άγριας ζωής, της ευζωϊας όλων των ζωϊκών ειδών και ιδίως καθιέρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους).

– Το άρθρο 25 παρ. 2 (συμπληρωματική πρόταση που έχουν στηρίξει και οι ΑΝΕΛ) (εισαγωγή της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της ισχύουσας διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος).

– Το άρθρο 101 παρ. 4 (συμπληρωματική πρόταση) (εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών).

– Το άρθρο 101 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης) (συμπληρωματική πρόταση) (προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους).

Από την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ, το ΚΚΕ υπερψήφισε δύο διατάξεις που αφορούν δύο άρθρα του Συντάγματος. Ειδικότερα:

– Το άρθρο 68 παρ. 2 (δυνατότητα της Βουλής να συνιστά δύο, ανά βουλευτική περίοδο, εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών).

– Το άρθρο 89 παρ. 4 (απαγόρευση σε εν ενεργεία ή διατελέσαντες δικαστικούς λειτουργούς επί τριετία μετά την αποχώρησή τους από το Σώμα, να συμμετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στην κυβέρνηση και να τοποθετηθούν σε πολιτικές θέσεις).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.