ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

ΚΚΕ: Ζητάει την εφαρμογή μέτρων προστασίας για Αστυνομικούς και Ένοπλες Δυνάμεις

ΚΚΕ: Ζητάει την εφαρμογή μέτρων προστασίας για Αστυνομικούς και Ένοπλες Δυνάμεις

Την ανάγκη να παρθούν υγειονομικά μέτρα προστασίας για την αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις τονίζει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του αστυνομικού προσωπικού, ιδιαίτερα όσων από τη φύση των καθηκόντων τους, έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε καθημερινή βάση.

«Αναστέλλονται θεμελιώδη δικαιώματα»
Τονίζει, σε αλλο σημείο, ότι «πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται και βρίσκονται αποκλειστικά στην κατεύθυνση της καταστολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, δημιουργούν προβληματισμούς για τον προσωρινό ή το μονιμότερο χαρακτήρα τους» και εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της «σε ορισμένα κατασταλτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με στόχευση να φιμώσει το λαό που διαμαρτύρεται και διεκδικεί την προστασία της υγείας του. Το αστυνομικό προσωπικό, που καλείται να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, θα πρέπει σε αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες, να σταθεί συμπαραστάτης στη δοκιμασία του».

Η Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας σημειώνει ότι και το αστυνομικό προσωπικό εκτίθεται περισσότερο στον κίνδυνο της επιδημίας του κορωνοϊού και για τον λόγο αυτό, το KKE προώθησε στη Βουλή με ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καταγγελίες και αιτήματα φορέων του αστυνομικού προσωπικού και θα εξακολουθεί να καταθέτει σχετικές ερωτήσεις.

Τι ζητά το ΚΚΕ
Ειδικότερα, αναφέρει η Επιτροπή, για την προστασία και τη στήριξη του αστυνομικού προσωπικού, με βάση τις υπηρεσιακές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που εκτελεί σε εξωτερικές και εσωτερικές υπηρεσίες, απαιτείται:

1. Tακτική απολύμανση των αστυνομικών κτιρίων και των αστυνομικών σκοπιών. Αυξημένη και συνεχής καθαριότητα όλων των χώρων τους με τα κατάλληλα αντισηπτικά υλικά. Στην είσοδο-έξοδο των αστυνομικών κτηρίων να υπάρχει εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για το αστυνομικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες που υπάρχει ανάγκη να προσέλθουν.

2. Καθημερινές απολυμάνσεις των αστυνομικών κρατητηρίων. Διαρκής καθαρισμός και εξασφάλιση του εξαερισμού του χώρου. Διάθεση ειδών κλινοστρωμνής (κουβέρτες) προσωπικά σε κάθε κρατούμενο που διανυκτερεύει σε κρατητήριο και απολύμανσή τους με την αποχώρησή του. Λειτουργία κρατητηρίων αναφοράς υπόπτων κρουσμάτων και επιβεβαιωμένων κορονοϊού. Αντί της διασποράς των κρατουμένων αυτής της κατηγορίας σε κρατητήρια πολλών αστυνομικών κτιρίων, λειτουργία ενός κατάλληλου από άποψη υγιεινής κρατητηρίου σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, όπου θα μεταφέρονται οι κρατούμενοι-κρούσματα όλης της περιφέρειας. Διάθεση ολόσωμων στολών και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια), καθώς και αντισηπτικών στο αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα επιτήρησης στα κρατητήρια ή έρχεται σε κοντινή επαφή με ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

3. Αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων από διοικητικούς κρατούμενους που δεν βαρύνονται και με ποινικά αδικήματα, που είναι και οι περισσότεροι που κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αστυνομικά κτίρια. Ιδιαίτερα να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια από παράτυπους μετανάστες που κρατούνται με βάση διοικητικές αποφάσεις προς απέλαση με προτεραιότητα ανήλικους για τους οποίους εξασφαλίζονται κατάλληλες δομές, ευάλωτα ιδίως στην υγεία τους άτομα, οικογένειες, γυναίκες, με βάση το χρόνο κράτησης και τη μη ασφαλή χώρα καταγωγής. Η όλη διαδικασία αποσυμφόρησης να γίνει αφού προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις των κρατουμένων, διασφαλιστεί ότι δεν είναι κρούσματα κορωνοϊού, τεθούν σε κατάσταση υγειονομικής καραντίνας εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους γιατρούς, το κράτος εξασφαλίσει τη στέγαση και διατροφή όσων έχουν ανάγκη και γενικά ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τη διασπορά ασθενειών.

4. Διάθεση ολόσωμων στολών προστασίας και μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) στο αστυνομικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα προανάκρισης, δακτυλοσκόπησης και μεταγωγής, καθώς και φρούρησης σε νοσηλευτήρια, κρατουμένων που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Για τις προανακρίσεις και δακτυλοσκοπήσεις αυτές να χρησιμοποιείται ιδιαίτερος απομονωμένος χώρος, που να απολυμαίνεται μετά τη χρήση του και όχι τα γραφεία προσέλευσης των πολιτών.

5. Αραίωση του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται σε γραφεία (γραμματείες τμημάτων, διαχειρίσεις, επιτελικά γραφεία) και σε χώρους ομαδικής εργασίας (τηλεφωνικά κέντρα). Ρύθμιση της απασχόλησης με το σύστημα βάρδιας.

6. Απολύμανση των περιπολικών και λοιπών αστυνομικών αυτοκινήτων. Διαχωρισμός των πίσω θέσεων κατάλληλων αυτοκινήτων που να πραγματοποιούν μεταγωγές υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού με ειδικό πλαίσιο υαλοπίνακα, που να διασφαλίζει την προστασία του αστυνομικού προσωπικού από τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και των μεταγόμενων από τραυματισμό ή και αυτοτραυματισμό. Διάθεση μόνο τέτοιων αυτοκινήτων για τις παραπάνω μεταγωγές και απολύμανση του αυτοκινήτου με τη λήξη της.

7. Χορήγηση επαρκών ποσοτήτων μέσων ατομικής προστασίας (γυαλιά, μάσκες, γάντια) και ειδών υγιεινής (αντισηπτικά) στο αστυνομικό προσωπικό και ιδιαίτερα σε όσους εκτελούν εξωτερικά καθήκοντα, όπως πεζές περιπολίες, καθώς και εποχούμενες περιπολίες σε περιπολικά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, άλλα δίκυκλα και έρχονται σε τακτική επαφή με τους πολίτες. Όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν απόθεμα των παραπάνω ειδών. Επίσης, απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας και αντισηπτικά πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις αστυνομικές σκοπιές.

8. Έκδοση μνημονίου αστυνομικών ενεργειών για χρήση του αστυνομικού προσωπικού που επιλαμβάνεται προσαγωγών, συλλήψεων, προανακρίσεων, δακτυλοσκοπήσεων, φύλαξης κρατουμένων και μεταγωγών, σε περιπτώσεις υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

9. Πολυεπίπεδη υποστήριξη (προστασία υγείας, ψυχολογία, διαβίωση), στους δοκίμους της Αστυνομικής Ακαδημίας, που διατίθενται σε υπηρεσία στις σχολές και στις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες.

10. Αποδέσμευση του αστυνομικού προσωπικού από υποχρεώσεις που δεν ανάγονται στα καθήκοντά του, όπως των υγειονομικών του ΕΟΔΥ για τη λήψη ιστορικού και την παροχή οδηγιών σε κρούσματα του κορωνοϊού. Αυτού του είδους τα καθήκοντα θα πρέπει να ασκούνται από υγειονομικό προσωπικό ή προσωπικό με γνώσεις του αντικειμένου (φοιτητές ιατρικής κ.ά.) και το αστυνομικό προσωπικό να έχει επικουρικό ρόλο και μόνο σε περιπτώσεις ιχνηλάτησης βεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού, με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών.

11. Χορήγηση και στους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων και των δοκίμων της Αστυνομικής Ακαδημίας, έκτακτου επιδόματος ανάλογου με αυτό που εξαγγέλθηκε για τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

12. Προγραμματισμός της χορήγησης των οφειλόμενων αδειών του προηγουμένου έτους, καθώς και του τρέχοντος έτους, ώστε να μη χαθούν οι μέρες άδειας του αστυνομικού προσωπικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το αστυνομικό προσωπικό στις δύσκολες σημερινές συνθήκες πρέπει να προστατεύσει πρώτα από όλα την υγεία του, για να μπορέσει εκτελώντας τα καθήκοντά του, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, να εξυπηρετήσει και τα συμφέροντα του λαού μας. Το ΚΚΕ με τους αγώνες του, συμπαρίσταται και στη δική του προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.