Κ.Μητσοτάκης: «Απειλή για την ειρήνη οι βλέψεις της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο και το Αιγαίο»

Κ.Μητσοτάκης: «Απειλή για την ειρήνη οι βλέψεις της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο και το Αιγαίο»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την καταδίκη της προκλητικότητας και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εκ μέρους της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου γεγονός που αποτυπώνεται και στην κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρενόχληση του Nautical Geo και στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ ως περιστατικά που «δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της Άγκυρας».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, η ηγεσία της Τουρκίας έχει δείξει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας και πως οι βλέψεις της αποτελούν «απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Σαφή μνεία έκανε ο πρωθυπουργός και στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι η Άγκυρα δεν διατηρεί «εποικοδομητική στάση» για την επίλυσή του.

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συμφωνούν ότι ο μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει καθιερωθεί ως δύναμη που εγγυάται την ισχύ της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης.

  • Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της: θωρακίζει την άμυνά της, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας υπό το φως του διεθνούς δικαίου και εδραιώνει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή».

Όπως είπε, Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα, καθώς έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιπαράβαλλε τις σχέσεις καλής γειτονίας των τριών χωρών σε αντίθεση με την «πολιτική κανονιοφόρων, απειλών πολέμου και πρακτικών που δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα».

Στο τραπέζι της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου έπεσε και το θέμα της Λιβύης. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν ότι προέχει η διεξαγωγή εκλογών των Δεκέμβριο και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις οικονομικής συνεργασίας στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας τη διπλωματική συμβολή της χώρας μας.

Τέλος, οι τρεις χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το Αφγανιστάν και συμφώνησαν ότι προέχει η ομαλοποίηση της κατάστασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας για τη διασύνδεση μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για θέματα αποδήμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.