ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι – Υποχρεωτική 3η δόση για τους άνω των 60 ετών: Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Σε καθεστώς lockdown η μισή Ελλάδα - Στις 9:30 η εξειδίκευση των μέτρων από τον Θ.Πλεύρη

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι – Υποχρεωτική 3η δόση για τους άνω των 60 ετών: Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Η κυβέρνηση έβαλε σε καθεστώς lockdown τους ανεμβολίαστους, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να μπαίνουν ούτε με αρνητικό τεστ, σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια από τις 22 Νοεμβρίου, ενώ οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση μετά τους επτά μήνες, αλλιώς θα θεωρούνται και αυτοί ανεμβολίαστοι.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν ξεκάθαρα έναν στόχο: Να «ξεστοκάρει» εμβόλια τα οποία λήγουν σε λίγες ημέρες και ταυτόχρονα να μπουν στην νέα «κανονικότητα» όλοι οι πολίτες, δηλαδή μια «κανονικότητα» στην οποία θα πρέπει να εμβολιάζεσαι ανά κάποιους μήνες, μια «κανονικότητα» στην οποία θα πηγαίνεις παντού με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=VhkIVXWxBz8&feature=emb_title&ab_channel=PronewsMedia

Οι εξαιρέσεις

Μια εκ των εξαιρέσεων για τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι οι εκκλησίες, καθώς θα χρειάζονται αρνητικό εργαστηριακό τεστ για τη μετάβαση και παραμονή τους.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δημοσίευσε στο Facebook πινάκιο με τους κανόνες που ισχύουν σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε καθημερινές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, οι ανεμβολίαστοι (όπως και οι εμβολιασμένοι/ νοσήσαντες πολίτες) θα μπορούν να εισέρχονται αποκλειστικά με μάσκα και χωρίς έλεγχο Covid Pass στα παρακάτω μέρη:

  • Αγορές τροφίμων: Σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές αγορές, ζαχαροπλαστεία
  • Φαρμακεία
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) – Αστικές Μετακινήσεις

Πού είναι απαραίτητο το αρνητικό τεστ

Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μπορούν να εισέρχονται στους παρακάτω χώρους αποκλειστικά με αρνητικό PCR ή rapid test. Οι εισέρχοντες πρέπει να φορούν μάσκα ενώ θα γίνεται έλεγχος του Covid Pass / Edupass.

  • ΜΜΜ – Υπεραστικές Μετακινήσεις
  • Εκπαίδευση
  • Χώροι εργασίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας)
  • Χώροι λατρείας (λειτουργίες)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια
  • Ανοιχτοί χώροι εστίασης

Ποιες δραστηριότητες είναι απαγορευτικές για τους μη εμβολιασμένους

  • Κλειστοί χώροι εστίασης
  • Θέατρα – σινεμά
  • Μουσεία – εκθέσεις – συνέδρια
  • Γυμναστήρια
  • Γήπεδα

Σε ό,τι αφορά στους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους εστίασης, τα θέατρα – σινεμά, τα μουσεία – εκθέσεις – συνέδρια, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα από τις 13/12 όπως σημειώνεται, αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι η τρίτη δόση μετά της παρέλευση επτά μηνών από τη δεύτερη δόση.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά από 4 έως 17 ετών, επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η είσοδος με επίδειξη self test.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του απηύθυνε έκκληση για πλήρη εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες αλλά και στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Ο πρωθυπουργός κατάστησε σαφές ότι δεν προβλέπεται νέο lockdown, παρόλο που η μισή Ελλάδα μπαίνει σε lockdown, λέγοντας «κυβέρνηση και κοινωνία υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: Να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοίνωσε ανέλυσε το πλάνο της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και παρερμηνείες. Τόνισε πως όλα τα μέτρα αποτελούν μία άμεση ενέργεια προστασίας και μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν όσοι έχουν ενδοιασμούς.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη θρησκευτική πίστη και την προσέλευση των πιστών στους ναούς ενόψει Χριστουγέννων θα πρέπει να προσκομίσουν οι πολίτες αρνητικό τεστ και να φορούν μάσκα όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60+ ετών παύει αυτομάτως να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους.

Στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο με στόχο να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης καθώς και ο φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα ΜΜΜ λαμβάνοντας στα υπόψιν τους μαθητές και σπουδαστές.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν καθώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ο πρωθυπουργός πως με τα παραπάνω ενισχύεται ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, επίσης, οι ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ειδικότερα στις περιοχές μεγάλης πίεσης που επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.