ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κ.Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών»

«Όσοι ασχολούνται με έναν ή άλλο τρόπο με παιδιά θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας»

Κ.Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, έκανε λόγο για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Όπως είπε, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται από ενηλίκους οι οποίο βρίσκονται στο ευρύτερο στενό οικογενειακό περιβάλλον, κάτι που κάνει το στερεότυπο του αγνώστου που προσφέρει καραμέλες στα μικρά παιδιά για να τα εκμεταλλευτεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σήμερα 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη γίνεται θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, είπε. Ανατριχιαστικό το γεγονός ότι ένα μικρό ποσοστό των περιστατικών φτάνει στις αρχές.

Συνέχισε λέγοντας: «Βουβό έγκλημα ειδικά όταν η σεξουαλική κακοποίηση πιστοποιείται από ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η κακοποίηση δεν συνεπάγεται αποκλειστικά βιασμό. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμα αδράνειες και στερεότυπα. Σε αυτές τις αγκυλώσεις που μεγενθύνουν οι σύγχυση των υπηρεσιών και η πολυνομία απατά το Εθνικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Όπως είπε, αυτό έχει τρεις άξονες:

  • Το σχέδιο δράσης είναι ολιστικό
  • Προϋποθέτει κεντρική οργάνωση και κοινωνική αποδοχή
  • Αποτελεί μία ευρύτερη στροφή σε κρίσιμα προβλήματα της εποχής

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει να επιδειχθεί μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. «Η προστασία των ανηλίκων αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση που πλουτίζει τη δημοκρατία στο πεδίο των δικαιωμάτων. Μία εθνική προτεραιότητα που πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου», είπε.

«Η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να θωρακίσει τους μελλοντικούς ενήλικες από επώδυνα πράγματα που θα στιγματίσει την ζωή τους. Αποτελεί μια ουσιαστική τολμηρή δημοκρατική παρέμβαση η οποία πλουτίζει το πεδίο της Δημοκρατίας στο τομέα δικαιωμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.

Οι 11 άξονες του σχεδίου αναδιαρθρώνουν συνολικά τις ισχύουσες δομές και λειτουργίες, σημείωσε. «Να σταθώ ιδιαίτερα στο εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και θα ορίζει ρόλους όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Από τις δικαστικές και διωκτικές αρχές έως τους κοινωνικούς λειτουργούς», τόνισε.

«Με την σειρά του το αρχείο καταγραφής κακοποίησης παιδιών θα παρακολουθεί κάθε περιστατικό και θα αποτρέπει την παρουσία ατόμων με βεβαρημένο παρελθόν κοντά σε ανήλικους. Όσοι ασχολούνται με έναν ή άλλο τρόπο με παιδιά θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας», συμπλήρωσε.

«Είναι πραγματικά δυσεξήγητο πως σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουμε ως πολιτεία ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με παιδία για παράδειγμα στο χώρο άθλησης και αν στο παρελθόν υπέπεσαν σε συμπεριφοράς που τους καθιστούν ύποπτους να υποπέσουν σε εγκλήματα κατά παιδιών», τόνισε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε: «Καθιερώνεται υποχρέωση όλων φορέων ιδιωτικών και δημόσιων που σχετίζονται με παιδία να ορίζουν υπεύθυνο παιδικής προστασίας. Με ανάλογη κατάρτιση ώστε να διαβιβάζει αμέσως σχετικές καταγγελίες στις αρχές και να μπορεί ο ίδιος να αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης». Οι διάσπαρτες διατάξεις θα κωδικοποιηθούν και αυστηροποιηθούν, είπε.

«Το νομικό πλαίσιο ενισχύθηκε με πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και αυτά τα αδικήματα έγιναν κακουργήματα και η παραγραφή εγκλημάτων ξεκινά με την ενηλικίωση των θυμάτων. Η δίωξη γίνεται αυτεπάγγελτη. Ο βιασμός ανηλίκων οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη. Καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει αν δεν την διαπερνά γι’ αυτό και μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης είναι απαραίτητη για να μας ενεργοποιήσει όλους», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τους ενήλικες για να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και να εντοπίζουν τέτοιες καταστάσεις και να σπάνε το πέπλο σιωπής ιδίως σε μικρές κοινωνίες. Αλλά και για τα παιδία να έχουν θάρρος και να μιλούν στους γονείς τους. Από φέτος σε 2 τάξεις δημοτικού και σε μια τάξη γυμνασίου διδάσκεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων το μάθημα σεξουαλικής αγωγής», είπε ο πρωθυπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.