Μετά το περιστατικό με τον λύκο στην Πάρνηθα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, έπειτα από το περιστατικό με τον λύκο στην Πάρνηθα, προχωρά σε άμεσες ενέργειες, σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, σχετικά με την έντονη πια παρουσία των λύκων κοντά σε περιοχές λαμβάνει χώρα ανθρώπινη δραστηριότητα, και είχε ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός με τη θανάτωση οικόσιτου σκύλου, «η διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ του λύκου και της ανθρώπινης δραστηριότητας, εν προκειμένω αναψυχής στην Πάρνηθα αλλά και πρωτογενούς παραγωγής σε άλλες περιοχές της χώρας έχει απασχολήσει εδώ και καιρό το ΥΠΕΝ».

Για αυτόν τον λόγο, κατά το υπουργείο, στο τριετές Σχέδιο Δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχει καταρτιστεί, περιλαμβάνεται σχετικά η εκπόνηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητήσει χρηματοδότηση και αναμένεται έγκριση για δράσεις που προάγουν την συνύπαρξη λύκου-ανθρώπου (κάμερες παρακολούθησης, αποτρεπτικοί φράχτες) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Life.

Σήμερα εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου καθώς και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».

Κατά τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκαν μέτρα άμεσης υλοποίησης:

-Εντείνονται οι περιπολίες που διενεργούνται από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του είδους στον Εθνικό Δρυμό.

-Σε συνδυασμό με τις περιπολίες θα διαμοιράζονται στους επισκέπτες φυλλάδια με χρήσιμες οδηγίες, αναφορικά με τη απαγόρευση εισόδου σε κατοικίδια καθώς και την απαγόρευση εναπόθεσης τροφίμων με σκοπό την προσέλκυση του είδους.

-Δημιουργία και προβολή στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σποτ για την ενημέρωση των πολιτών.

-Εκπαίδευση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας από το επιστημονικό προσωπικό της Οργάνωσης «Καλλιστώ» για θέματα διαχείρισης περιστατικών συνύπαρξης επισκεπτών με είδη της άγριας πανίδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεσοπρόθεσμα, τέλος, θα συγκροτηθούν ειδικές ομάδες κρούσης από υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας κα του ΟΦΥΠΕΚΑ.