Θ.Πλεύρης: «Τουλάχιστον 180 γιατροί επιστρατεύονται στη Β.Ελλάδα – Στις 5 ημέρες η νοσηλεία για την Όμικρον»

«Θεωρώ ότι αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων»

Θ.Πλεύρης: «Τουλάχιστον 180 γιατροί επιστρατεύονται στη Β.Ελλάδα – Στις 5 ημέρες η νοσηλεία για την Όμικρον»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως αύριο ξεκινούν οι επιτάξεις γιατρών και πως κατά μέσο όρο η νοσηλεία των ασθενών με τη μετάλλαξη «Όμικρον» διαρκεί πέντε ημέρες.

«Στο Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, βλέπουμε ότι ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον έχει μέσο όρο τις 5 ημέρες. Είναι πολύ μικρότερος ο χρόνος νοσηλείας σε σύγκριση με τη Δέλτα και πλέον η επιβάρυνση που έχουμε στις απλές κλίνες των νοσοκομείων έχει να κάνει με τη μεγάλη μεταδοτικότητα και λιγότερο με τη νοσηρότητα, σε σύγκριση με τη Δέλτα» είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ενώ στην κοινότητα η αναλογία είναι 80% «Όμικρον» και 20% «Δέλτα», οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες: 50% «Όμικρον» και 50% «Δέλτα». Αυτό δείχνει ότι η «Δέλτα» υπάρχει ακόμα και παράγει και αρκετές νοσηλείες, ακριβώς επειδή προκαλεί σοβαρότερη νόσηση, σημείωσε.

Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και μεγάλο ποσοστό θετικότητας. «Είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα που προκύπτουν με 1.500.000 τεστ και τελείως διαφορετικά τα νούμερα με 100.000 τεστ. Επομένως, θεωρώ ότι αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κορύφωση του κύματος. Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται στις απλές κλίνες.

«Στο λεκανοπέδιο, που δέχεται κατά βάση τη μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή, εκτός του ότι ενισχύουμε το σύστημα με επιπλέον 170 κλίνες, μπήκε και ο ιδιωτικός τομέας, αρχικά με 300 κλίνες που δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές. Στην πραγματικότητα από σήμερα το πρωί μπαίνει δυναμικά ο ιδιωτικός τομέας, παίρνοντας τα περιστατικά των χθεσινών εφημεριών. Επιπλέον, το Σισμανόγλειο γίνεται νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά και τις εφημερίες του τις παίρνει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις έχουμε φτάσει τις επιπλέον 700 με 800 κλίνες στο λεκανοπέδιο» δήλωσε ο Υπουργός.

Ξεκινά η επίταξη ιατρικών υπηρεσιών

Από αύριο Τετάρτη (12/01/2021), ξεκινάει η επίταξη υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα. «Υπολογίζουμε ότι θα επιταχθούν οι υπηρεσίες περίπου 180 γιατρών, ενδεχομένως και παραπάνω. Περιμένουμε να δούμε. Θα είναι μία μερική επίταξη υπό την έννοια ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. Άρα θα παρέχουν εκ περιτροπής υπηρεσίες στο σύστημα. Παράλληλα, περιμένουμε τις εισηγήσεις της 1ης και της 2ης ΥΠΕ για το λεκανοπέδιο, προκειμένου την άλλη εβδομάδα να εξεταστεί αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιτάξεις, γιατί στην Αθήνα έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και από τις ιδιωτικές δομές από τις οποίες παίρνουμε γιατρούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άρα παίρνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απλές κλίνες. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα είναι μεγαλύτερη από την πίεση που είχαμε όταν επικρατούσε η Δέλτα» δήλωσε, τέλος, ο Θάνος Πλεύρης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.