ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τη Δευτέρα λήγει η διορία για τους άνω των 60 ετών – Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για εξαίρεση

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τη Δευτέρα λήγει η διορία για τους άνω των 60 ετών – Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για εξαίρεση

Αποφασισμένη να επιβάλει το πρόστιμο των 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν θα εμβολιαστούν είναι η κυβέρνηση, παρά τη διχογνωμία που εκφράστηκε τις τελευταίες ημέρες.

Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολιασμού και από τις 17 του μήνα ξεκινούν οι κυρώσεις.

Το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ μηνιαίως για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όσοι, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης μέχρι αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο emvolio.gov.gr. Οι αιτήσεις θα απαντώνται εντός 7 ημερολογιακών ημερών.

Η απόφαση κοινοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Προϋποθέσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εµβολιασµό

Εξαιρούνται από την εφαρµογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου και συγκεκριµένα:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

  • Όνοµα και επώνυµο
  • Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
  • Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής
  • Ο λόγος εξαίρεσης

Επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιµο αποδεικτικό στοιχείο.

Παράταση των μέτρων για εστίαση και γήπεδα

Από εκεί και πέρα απόφαση των «ειδικών», την οποία έκανε δεκτή η κυβέρνηση, είναι τα μέτρα για τον κορωνοϊό να παραταθούν ως τις 23 Ιανουαρίου.

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα θα επαναξιολογηθεί και είναι κυρίαρχη η πεποίθηση στους κόλπους κυβέρνησης και επιστημόνων, ότι θα είναι πιο ασφαλές οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά να ισχύσουν ως τα τέλη Ιανουαρίου. Δηλαδή μία ακόμη εβδομάδα, συνολικά ένας μήνας περιοριστικών μέτρων.

Ως τις 31 Ιανουαρίου οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει εξασθενήσει, τα κρούσματα θα επανέλθουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα με το Σύστημα Υγείας να «ανασαίνει».

Μόνο στην περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα αλλά και η κατάσταση στα νοσοκομεία βελτιωθούν αισθητά, θα τεθεί στο τραπέζι για εξέταση η μερική χαλάρωση στην εστίαση σε σχέση με την μουσική και μόνο, όπως δηλώνουν πηγές που έχουν πλήρη γνώση των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και «ειδικών».

Συζήτηση είναι πιθανό να υπάρξει σε αυτή την περίπτωση και για την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

Ποια μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.

-Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.

-Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών.

-Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο και απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που φτάνει έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου αυτό είναι εφικτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.