Στη Σανγκάη σήμερα ο Α.Τσίπρας για συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων-κολοσσών της Κίνας

Στη Σανγκάη σήμερα ο Α.Τσίπρας για συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων-κολοσσών της Κίνας

Στη Σαγκάη βρίσκεται σήμερα o πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπεία μετά την ολοκλήρωση της επίσηςμης επίσκεψης στο Πεκίνο, με την συνάντηση που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού. 

Κατά την συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στην στρατηγική της Κίνας στην Ευρώπη το one belt one road, λέγοντας ότι η διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη δίνει νέα προοπτική σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο. Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας και παρουσίασε επενδυτικές προτάσεις της Ελλάδας σε έξι τομείς – οικονομία, τράπεζες, τουρισμό, έρευνα -καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές και πολιτισμός.

Ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε ότι  του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας και σημείωσε: “μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο. Η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Εξέφρασε ακόμη την βεβαιότητα ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου. 

Ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ότι «στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος» και ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα».

Κλείνοντας την συνάντηση, ο  Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Πεκίνο που περιελάμβανε επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για την Σαγκάη έχοντας μαζί του και το δώρο του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ: ένα ποδήλατο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία. Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών της Κίνας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της COSCO, τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, και θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.