ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

«Πακέτο» εκλογικό νόμο και 200 ψήφους μαζί με κάλπες προσφέρει ο Α.Τσίπρας

«Πακέτο» εκλογικό νόμο και 200 ψήφους μαζί με κάλπες προσφέρει ο Α.Τσίπρας

Εκλογικός νόμος και δεύτερη αξιολόγηση είναι δύο “καυτά” ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω των… εκλογών. Δεν αποκλείεται δηλαδή να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο όσο οι δανειστές θα πιέζουν για επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα τα οποία ήδη προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις.

Αυτές τις ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου έχει ρίξει το βάρος του στη συγκέντρωση του πολυπόθητου αριθμού των 200 βουλευτών προκειμένου να περάσει ο εκλογικός νόμος για την απλή αναλογική και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος στόχος, αλλά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν “ότι τίποτα δεν έχει ακόμη χαθεί”.

Με τα σημερινά δεδομένα και αν αθροιστούν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, του ΚΚΕ που μετά τις αλλαγές που έκανε ο Π. Κουρουμπλής δείχνει να κλείνει προς το “ναι”, της Χρυσής Αυγής (η οποία ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τι θα πράξει), του Νίκου Νικολόπουλου και του Θανάση Θεοχαρόπουλου συγκεντρώνονται 197 ψήφοι.

Η κυβέρνηση δηλαδή βρίσκεται σε αναζήτηση 3 ακόμη ψήφων, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται είτε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είτε από το Ποτάμι, είτε από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αν και ο πιο πιθανός που θεωρούνταν ο Στάθης Παγούλης έχει δηλώσει πώς θα ψηφίσει “παρών”.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει γίνει προσέγγιση σε αρκετούς βουλευτές που δεν είναι κάθετοι στο “όχι” και ενδέχεται η κυβέρνηση να αποσπάσει δύο ακόμη θετικές ψήφους, μίας γυναίκας και ενός άνδρα βουλευτή συγκεκριμένα, όπως λέγεται.

Ο εκλογικός νόμος έχει προγραμματισθεί να ψηφιστεί στις 19 με 20 Ιουλίου. Έχει δηλαδή η κυβέρνηση ακόμη 8-9 ημέρες για να δει αν θα ευοδώσουν οι προσπάθειες της. Από εκεί και πέρα δύο πράγματα μπορούν να συμβούν.

Το πρώτο είναι να ψηφιστεί ο νόμος με λιγότερους από 200 ψήφους και σε αυτή την περίπτωση να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Το δεύτερο είναι να καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τελικά τους 200 ψήφους και ο εκλογικός νόμος να είναι εφαρμόσιμος από τις επόμενες εκλογές.

Όπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση και με δεδομένο ότι από το Σεπτέμβριο αρχίζουν τα δύσκολα με τη δεύτερη αξιολόγηση, όπου οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν πολύ μεγάλες και επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ως προαπαιτούμενα της αποδέσμευσης της δόσης συνολικά των 10,3 δις ευρώ, σκέφτεται το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες.

Αν έχει καταφέρει να ψηφιστεί ο νόμος με τους 200 βουλευτές τότε μπορεί να προσφύγει στις κάλπες, αφού θα έχει ήδη πετύχει μία πολιτική διεύρυνση με την Ένωση Κεντρώων και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές (δεν θεωρούμε ότι μπορεί να συναινέσει σε ένα κυβερνητικό σχήμα το ΚΚΕ ή η Χρυσή Αυγή, αλλά μπορούν να στηρίζουν), οπότε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί με το μεγαλύτερο ποσοστό τον κορμό της κυβέρνησης.

Αν δεν έχει ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους τότε η κυβέρνηση, αν δει τα δύσκολα, μπορεί να προσφύγει σε εκλογές, στις οποίες κρίνει πώς η ΝΔ πολύ δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και αν καταφέρει να συμπράξει με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και σε επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης, με την ισχύ πλέον της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Οι συζητήσεις που γίνονται για τον εκλογικό νόμο θεωρούνται εξόχως σημαντικές για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού μπορεί να βγάλουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Είναι αυτός ο λόγος που η ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση, βλέποντας μεθοδεύσεις για να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία. Όλα ωστόσο φαίνεται πώς θα καθοριστούν από τις εξελίξεις και κυρίως από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Δύσκολα νέα μέτρα η κοινωνία δεν μπορεί να τα αντέξει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πόσο μάλλον να εφαρμοστούν και αυτά που έχουν ψηφιστεί. Ήδη από τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο θα αρχίσουν να τρέχουν πληρωμές από εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων, ΕΝΦΙΑ και πολλοί ακόμη φόροι. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.