ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εκλογικός νόμος: Εναλλακτικό σενάριο ως «δέλεαρ» για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι- Τι συζητήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη

Εκλογικός νόμος: Εναλλακτικό σενάριο ως «δέλεαρ» για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι- Τι συζητήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη

Την τακτική της στην τελική ευθεία για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου εξετάζει η κυβέρνηση, επιμένοντας στο στόχο της εύρεσης 200 βουλευτών, ώστε αυτός να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές. 

Το θέμα συζητήθηκε σε κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, «προχωράμε κανονικά με τον εκλογικό νόμο. Εμείς δεν έχουμε άγχος».

«Φωτογραφίζοντας», μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ, σημείωναν ότι «το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».

Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης να προσβλέπει σε διαφοροποιήσεις βουλευτών από κόμματα που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τον εκλογικό νόμο, φαίνεται να να μην αποδίδει. Γι’ αυτό και νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν ένα εναλλακτικό σχέδιο, με ρελάνς του πρωθυπουργού στην κρίσιμη στροφή, που η Βουλή θα συζητά τον εκλογικό νόμο. 

Το σχέδιο αυτό προβλέπει να κάνει ρελάνς ο κ. Τσίπρας και να αντιπροτείνει σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που διαφωνούν με την πλήρη κατάργηση του μπόνους, την απόδοση «πριμ» 20 εδρών, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα κερδίσει ένα υψηλό ποσοστό -σαφώς άνω του 40%, ίσως 42%. 

Η πρόταση αυτή είναι κοντά στη λογική που θέτουν τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, που έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση στη βάση της πλήρους κατάργησης του μπόνους. 

Η κυβερνητική λογική λέει ότι ουσιαστικά το πριμ αυτό θα είναι στα χαρτιά και τη θεωρία, αφού τα δεδομένα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό καθιστούν απίθανο να φτάσει ένα κόμμα σε τέτοια ποσοστά, όμως και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να πείσει τον Περισσό ή το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Είναι επίσης αμφίβολο εάν θα γίνει δεκτή αυτή η ιδέα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτό και η σχετική εισήγηση δεν έχει γίνει αποδεκτή -τουλάχιστον, όχι ακόμα- από το πρωθυπουργικό επιτελείο και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος να εμφανιστεί η κυβέρνηση σε απόγνωση και ανακολουθία, γύρω από τις σταθερές της αρχικής πρόθεσής της για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.