ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στενό μαρκάρισμα Μαξίμου σε Φ. Γεννήματα για τον εκλογικό νόμο

Στενό μαρκάρισμα Μαξίμου σε Φ. Γεννήματα για τον εκλογικό νόμο

Αισιοδοξία ότι μπορούν να βρεθούν οι 200 ψήφοι στον εκλογικό νόμο ώστε αυτός να εφαρμοστεί άμεσα, συνεχίζει να εκφράζει το Μαξίμου. Το τελευταίο εκτιμά ότι στο χρόνο που απομένει ως την ψηφοφορία στη Βουλή (στις 20 του μήνα) υπάρχει χρόνος για να ωριμάσουν οι διεργασίες στα άλλα κόμματα τις οποίες παρακολουθούν με προσοχή.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση το διάστημα που απομένει  θα επικεντρώσει ακόμη περισσότερο στην πλαγιοκόπηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, καθώς θεωρείται ότι  η απλή αναλογική προκαλεί σε αυτά τα κόμματα πολιτική πίεση. Θεωρούν δηλαδή στο Μαξίμου ότι προκύπτουν διλήμματα στρατηγικής φύσης που δημιουργούν εσωτερικούς κραδασμούς και τριβές, ανεξαρτήτως του αν προς τα έξω – και επί του συγκεκριμένου – εμφανίζουν λιγότερο ή περισσότερο συμπαγή εικόνα.

Κατά την άποψη συνεργατών του πρωθυπουργού παρά την επιλογή που έχουν κάνει κεντρικά αυτά τα κόμματα να μην στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο – κατ’ αυτούς είναι επιλογή σύμπλευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη –  δεν παύει να τίθεται στο εσωτερικό τους και το ζήτημα της αναλογικής τους εκπροσώπησης και πολιτικής επιβίωσης που υπηρετεί η απλή αναλογική.

Στο στόχαστρο τίθεται κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά την οποία το Μαξίμου δε διστάζει  να «καρφώνει» τις τελευταίες μέρες, καθώς από το πρωθυπουργικό γραφείο οι πληροφορίες μιλούν για ξεκάθαρη αλλαγή στάσης σε σχέση με το κλίμα της συζήτησης με τον πρωθυπουργό κατά τον κύκλο επαφών του με τους αρχηγούς – «η κ. Γεννηματά ήταν η πλέον συμφωνούσα από όλους τους αρχηγούς» αναφέρουν. Οι επιτελείς του Μαξίμου επισημαίνουν ότι η αλλαγή στάσης αυτή, μία μέρα πριν την κατάθεση της πρότασης, ήρθε υπό την πίεση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου.

Αυτό είναι και το στοιχείο στο οποίο θα επιμείνει η κυβέρνηση, δηλαδή θα  ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στη Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντάς την δέσμια των Βενιζέλου – Λοβέρδου και συρόμενη προς τα δεξιά, χωρίς εξουσία στο εσωτερικό του κόμματός της. Ενδεικτική της τακτικής αυτής και η δήλωση Φίλη σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι οι Βενιζέλος και Λοβέρδος « με το γνωστό ‘’αντι-ΣΥΡΙΖΑ’’ μένος τους σύρουν την κυρία Γεννηματά και προσδένουν το ΠΑΣΟΚ, στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή μετατρέπουν ό,τι έχει απομείνει από ένα ιστορικό ρεύμα σε δορυφόρο και βαστάζο της Δεξιάς».

Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, το Μαξίμου διέρρευσε ότι στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, εξετάζει διάφορες αλλαγές, ακόμη και το ενδεχόμενο ακόμη και για μείωση του πλαφόν στο 1% σύμφωνα με την πρόταση του εν λόγω βουλευτή.

Ειδικότερα, ο Νίκος Νικολόπουλος πρότεινε κατάργηση του 3% και ειδικότερα να τεθεί όρος, πως για να μπει στη Βουλή ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις 7 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας να έχει ως ελάχιστο το 1% – και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, να απαγορευθεί η μεταδημότευση. Αυτό, είπε ο βουλευτής, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επί της ουσίας η διαρροή ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται στοχεύει, πέρα από το ότι είναι μια προσπάθεια του Μαξίμου (που μαζεύει τα «κουκιά» ένα προς ένα) να δείξει ότι «δεν αδειάζει» τον ανεξάρτητο βουλευτή αλλά εξετάζει την πρότασή του, στοχεύει απευθείας στο ΠΑΣΟΚ (ενδεχομένως και το Ποτάμι) αφού αποτελεί μια ευθεία «απειλή» μεγαλύτερης αναλογικότητας άρα και λιγότερων εδρών για τα προαναφερόμενα κόμματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.