ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

A.Tσίπρας: «Δημοψήφισμα για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό»

A.Tσίπρας: «Δημοψήφισμα για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό»

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό και να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη στις 22:15, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ώριμες τις συνθήκες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και θέλω να προκηρύξω δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επ’ αυτού.»

Ο πρωθυπουργός έτσι ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και επί της ουσίας σχημάτισε ήδη την ατζέντα για την συνταγματική αναθεώρηση που επίκειται, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθείται αυτή την στιγμή από την κυβέρνησή του.

Ένας νόμος που ακόμα δεν δείχνει να μπορεί να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Ο Α.Τσίπρας τόνισε ότι «η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αποτελεί ώριμη σκέψη. Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;»

Ο Α.Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα συζητήσει με όλους για τις αλλαγές στις αρμοδιότητες του ΠτΔ, αλλά και ότι ίδιος δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.

Όμως κακά τα ψέμματα. Από την στιγμή που η εκλογή του θα γίνει άμεση, αυτόματα αυτό σημαίνει ότι ο ΠτΔ θα ΕΧΕΙ πολύ πιο αυξημένες αρμοδιότητες καθώς θα έχει επιλεχθεί από τους πολίτες και μάλιστα πλειοψηφικά με ποσοστό οπωσδήποτε άνω του 50%.

«Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα. Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» 

Ίσως έσπευσε να τονίσει τον συμβουλευτικό χαρακτήρα για να μην θεωρηθεί ότι δεσμεύεται από το αποτέλεσμά του καθώς κατηγορήθηκε πάρα πολύ για την «στροφή» που έκανε το καλοκαίρι του 2015 όταν στο τότε δημοψήφισμα, 62% του ελληνικού λαού επέλεξε το «ΟΧΙ» στην συμφωνία λιτότητας των Βρυξελλών.

Όπως όλοι θυμούνται ο πρωθυπουργός επέλεξε να την αποδεχτεί παρά την απογοήτευση της πλειοψηφίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι ο σκοπός της συνταγματικής αναθεώρησης είναι να αποκαταστήσει την τάξη σε θεσμικά ζητήματα που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και για την συνταγματική αναθεώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.