ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζ. Λιού με τον Αλ. Τσίπρα

Συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζ. Λιού με τον Αλ. Τσίπρα

Με το πραξικόπημα στην Τουρκία να διαδέχεται το νέο τρομοκρατικό πλήγμα στην Γαλλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία να αναζωπυρώνονται οι δημοσιονομικές κρίσεις, αλλά και η τραπεζική κρίση στην Ιταλία και παράλληλα να δρομολογείται η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, έρχεται αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου με κεντρικό θέμα στις βαλίτσες του το χρέος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από την αμερικανική πλευρά “θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους”.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχία του προγράμματος στην αποκατάσταση της “βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Λιου αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί σε καλύτερα συγκριτικά αποτελέσματα από εκείνα της επίσκεψης του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί,ο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη τήρηση της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

“Ο Ευκλείδης γνωρίζει πολύ καλά το πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών στόχων”, είπε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών να ασκεί κριτική στη στάση των δανειστών λέγοντας “δεν μπορούν να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και, από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος”.

Με άλλα λόγια η ελληνική πλευρά επιδιώκει μεγαλύτερη ελευθερία στην υλοποίηση του προγράμματος με τον κ. Μοσκοβισί πάντως να λέει τέτοιοι βαθμοί ελευθερίας μπορούν να υπάρξουν πάντα εντός των στόχων του προγράμματος.

Πάντως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάμε το ταχύτερο δυνατό στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ ανάφερε ότι πρέπει να υπάρξει λύση πριν τα Χριστούγεννα για το θέμα του ΔΝΤ, των πλεονασμάτων και του χρέους, προαναγγέλλοντας την κατάθεση 6-7 σημαντικών νομοσχεδίων “με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε” όπως είπε, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.