ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η πιθανή μη συγκέντρωση των 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Η πιθανή μη συγκέντρωση των 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο και τα σενάρια της επόμενης μέρας

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο, επανέρχονται σενάρια για την επόμενη μέρα.

Μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής δυσαρέσκειας και με την δεύτερη αξιολόγηση ορατή πλέον στον ορίζοντα, οι πρόωρες εκλογές πιθανόν να φαντάζουν σαν διέξοδος. Άλλωστε τα σενάρια εκλογών, όπως φαίνεται, ποτέ δεν αποσύρθηκαν από το τραπέζι των εμπιστευτικών συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του. Όπως λένε ένιοι υπουργοί του και αρκετοί βουλευτές, δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε. Το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου θεωρεί ότι ακόμη το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ είναι αναστρέψιμο και ότι ο κόσμος που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει στη αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώριο είτε για διεκδίκηση μίας εκλογικής νίκης, είτε για διατήρηση σημαντικών δυνάμεων. Ενδεικτικό είναι ότι στη ΝΔ θεωρούν ότι “με τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορείς να είσαι ποτέ βέβαιος” ενώ και η λεωφόρος Συγγρού προεξοφλεί πρόωρες εκλογές, αφού η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τις συνέπειες της οικονομίας και την λαϊκή δυσαρέσκεια. 

Μετά και την δήλωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία για την απλή αναλογική, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξασφάλιση 200 ψήφων, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ναυάγησε οριστικά. Παράλληλα η άρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και του Ποταμιού να ψηφίσουν την απλή αναλογική, στερεί τον ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχίες στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Η προσέγγιση με την εξωκοινοβουλευτική κεντροαριστερά του Γιώργου Παπανδρέου και του Φώτη Κουβέλη, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ και στον εν εξελίξει διάλογο για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, ωστόσο δεν προσφέρει ψήφους στην Βουλή ούτε αύξηση της πολιτικής επιρροής. Από την άλλη οι δύο συναντήσεις θεωρήθηκαν σαν πρόβα για το “μέτωπο της κεντροαριστεράς”. 

Το σημαντικότερο, όμως, γεγονός για τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία.  Η επίσκεψη Μοσκοβισί φαίνεται να έβαλε τέρμα σε κάθε σκέψη για ελάφρυνση του προγράμματος και για μείωση της λιτότητας, όπως επίσης και στα σχέδια για ελάφρυνση του χρέους και για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμη και μετά το 2018. Ο ευρωπαίος επίτροπος ήταν σαφής: εφαρμόστε απαρέγκλιτα τα συμφωνηθένται και αναλάβεται την υιοθεσία του προγράμματος. Και όλα αυτά εώ τα εργασιακά και η δεύτερη αξιολόγηση παραμένουν ανοικτά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι εκλογές αρχίζουν και γίνονται ελκυστικές.   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.