Αλ. Τσίπρας: «Για πρώτη φορά η απλή αναλογική θα γίνει νόμος του κράτους»

Αλ. Τσίπρας: «Για πρώτη φορά η απλή αναλογική θα γίνει νόμος του κράτους»

«Κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας κ. Μητσοτάκη πέσατε σε ατόπημα και δεν είχατε την ευθιξία να ζητήσετε συγγνώμη λέγοντας πως ο πρόεδρος της Βουλής ενίσχυσε το επιχείρημά σας. Δε θα αναφερθώ στους αγώνες και την ιστορία αλλά και σε αυτό που εσείς ονομάζετε ηθικό πλεονέκτημα. Στην προηγούμενη ψηφοφορία με τον κ. Δήμα, δεν μας είπατε όμως πως δύο βουλευτές της ΧΑ ψήφισαν υπέρ του κ. Δήμα, παρά το ότι είχαν διαγραφεί από το συγκεκριμένο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ Μπαλτάκους στο κόμμα. Πότε δεν απευθυνθήκαμε στη Χρυσή Αυγή στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου, αλλά στις δυνάμεις που ζητούσαν αλλαγή», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μία τομή για το πολιτικό σύστημα. Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο γιατί κατατέθηκε νόμος πέρα και έξω από κομματικά καλούπια και διότι το αίτημα για την ισοτιμία της ψήφου αποτέλεσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων των προοδευτικών δυνάμεων εδώ και δεκαετίες. Η απλή αναλογική θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία της χώρας μας και να συμμετάσχουν ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας και να αποφασίσουν με την ψήφο τους. Η κοινωνική πλειοψηφία ζητά απλή αναλογική όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε την τοποθέτησή του για το νέο εκλογικό νόμο τονίζοντας πως «φοβάστε την κρίση του λαού, για αυτό θεωρείται την λαϊκή κρίση μία ένδειξη λαϊκισμού. Παρότι είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού η Βουλή νομοθετεί. Πέρα από τον εκλογικό νόμο, αυτές τις ημέρες προχωρά μία κορυφαία κίνηση της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτοί οι κύκλοι που χάνουν τα προνόμια τους σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές και ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση. Έχετε καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση του πολιτικού συστήματος που εξέθρεψε διαφθορά και ατιμωρησία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με την απλή αναλογική γνωρίζουν πως το παρόν δεν έχει μέλλον. Εσείς πως προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους κ. Μητσοτάκη για να περάσετε το δικό σας εκλογικό νόμο. Μήπως θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνησή μας θέλει να αφήσει το δικό της στίγμα στο μέλλον του τόπου. Να αφήσουμε ένα μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα. Μας κατηγορήσατε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υλοποιήσαμε τη ψήφο για τους ομογενείς. Εσείς κ. Μητσοτάκη εδώ και 15 χρόνια δεν το φέρατε στη Βουλή;. Οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρετε πολύ καλά είναι να απολύετε δημόσιους υπαλλήλους και να κόβετε μισθούς και συντάξεις. Το Σύνταγμα είναι το βασικό θεσμικό πλαίσιο του πολιτικού συστήματος και πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία αναθεώρηση του Συντάγματος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.