ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στο προαύλιο της Βουλής η ομιλία Α.Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση

Στο προαύλιο της Βουλής η ομιλία Α.Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση

Στο προαύλιο της Βουλής θα παρουσιάσει, την Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας τις προτάσεις του για την Συνταγματική αναθεώρηση.

Σύμφωνα μ επληροφορίες για την εν λόγω εκδήλωση προηγήθηκε μεγάλη κινητοποίηση, -τόσο για το χώρο που θα πραγματοποιηθεί τελικά αλλά και για την ώρα-, καθώς από την πρώτη στιγμή βούληση της κυβέρνησης ήταν να αποτελεί κάτι ξεχωριστό.

Σαφάρι για την τοποθεσία

Για το λόγο αυτό, άνθρωποι που είχαν αναλάβει την αποστολή να βρουν την κατάλληλη τοποθεσία αναζήτησαν πιθανές λύσεις όπως την Παλιά Βουλή, το λόφο της Πνύκας αλλά και το Ζάππειο Μέγαρο, οι οποίες τελικά δεν προκρίθηκαν.

Εντέλει, σύμφωνα και με τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί, η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει από το προαύλιο του Κοινοβουλίου στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, προανήγγειλε το πλαίσιο των αλλαγών που θα προτείνει. Μεταξύ αυτών θα είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων, η ενίσχυση του κοινοβουλίου και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ερώτημα παραμένει αν θα τεθεί – και πώς – το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση, που έχει ανοίξει ο ίδιος. Και τούτο διότι συναντά αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την ομάδα των «53». Το θέμα συζητήθηκε και κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην Κουμουνδούρου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

«Πάμε σε μία πλατιά διαδικασία διαλόγου, θα γίνει συζήτηση και ορίζοντας είναι η άνοιξη του 2017» σημείωναν κομματικές πηγές. Και όλα αυτά, με φόντο τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού η πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση να περάσει μέσα από ένα Δημοψήφισμα, η συμβολή του οποίου θα είναι «ηθική και συμβουλευτική».

Όπως επισημάνθηκε, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.

Τα θέματα που θα ανοίξουν στη Συνταγματική αναθεώρηση:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής τα κορυφαία θέματα που θα προτείνει η κυβέρνηση δια στόματος Αλέξη Τσίπρα για να ανοίξουν με τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι:

  • Τα λαϊκά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Η μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
  • Ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας
  • Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.