ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τα σενάρια και το παρασκήνιο για πιθανή προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο

Τα σενάρια και το παρασκήνιο για πιθανή προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο

Νέα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο έρχονται ξανά στην επικαιρότητα. Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου και οι υπουργοί της κυβέρνησης να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, δηλαδή το 2019, ωστόσο όπως φαίνεται όλα είναι ακόμα ανοιχτά.

Τα κριτήρια που εξετάζει το Μαξίμου για πρόωρες εκλογές

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φουντώνουν και πληροφορίες αναφέρουν πως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ακούγονται ψίθυροι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στα μέσα ή προς το τέλος του φθινοπώρου. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, αφού τα πολλά θέματα είναι ανοιχτά.

Στο κεφάλαιο Οικονομία άγχος προκάλεσε στην κυβέρνηση η υστέρηση των εσόδων και ο φόβος για πιθανή ενεργοποίηση του κόφτη. Η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες αντοχές για λήψη νέων μέτρων.

Ηδη στο Μαξίμου τρομάζουν από την έντονη κοινωνική δυσφορία ομάδων που πλήττονται από επώδυνα μέτρα (συνταξιούχοι, επαγγελματίες κ.ά.). Μάλιστα αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά με σταθερή υποχώρηση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

Την ίδια στιγμή αναμένονται πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς στο τραπέζι θα βρεθούν τα εργασιακά. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κάμψει τις απαιτήσεις των δανειστών, τότε δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να καταφύγει σε εκλογικό αιφνιδιασμό ώστε να προλάβει μία δυναμική νίκης της ΝΔ.

Μπαλάφας: Εκλογές το 2019

«Λυπούμαστε που θα τους στεναχωρήσουμε, αλλά εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019», δηλώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξή του.

Βέβαια ο κ. Μπαλάφας στηρίζει τη θέση του αυτή στο ότι «οι ταμειακές ροές δεν προξενούν καμία ανησυχία στην κυβέρνηση» και ότι «τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου», υπογραμμίζοντας ότι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα».

Στην περίπτωση όμως που η πορεία της οικονομίας εξελιχθεί διαφορετικά, τότε το σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ίσως να επαληθευτούν

Μπακογιάννη: Δεν αποκλείω να έχουμε εκλογές το φθινόπωρο

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, κάνοντας λόγο για δύο ταυτόχρονες στρατηγικές του πρωθυπουργού.

«Δεν αποκλείω καθόλου να έχουμε εκλογές το φθινόπωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην Real News η βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας «Ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική έχει δύο ταυτόχρονες στρατηγικές και εξετάζει εάν θα υποστηρίξει τη μία ή την άλλη». Η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι «οι πολίτες είναι οργισμένοι διότι αντιλαμβάνονται ότι τους εξαπάτησαν και ταυτόχρονα είναι σε απόγνωση μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα βάρη», και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με την κοινωνία».

Σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση στο θέμα. «Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνει αποδεκτή, δηλαδή να συμφωνήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουν και να ψηφίσουμε ο ένας τα άρθρα του άλλου», συμπλήρωσε.

Κεδίκογλου: Πιθανό το «στρίβειν διά των εκλογών» από τον Τσίπρα

Οπως εκτιμά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Αξία”, «η κατάρρευση των εσόδων που ήδη διαπιστώνεται και αναμένεται να επιδεινωθεί», «θα κάνει ελκυστικότερο το “στρίβειν δια των εκλογών” για τον κ. Τσίπρα». «Τίποτα δεν αποκλείεται», λέει, ενώ κάνει επίσης λόγο για «φανφάρες και ανούσια εγκαίνια, νέες υποσχέσεις παροχών» εκ μέρους του πρωθυπουργού. Παράλληλα τονίζει ότι «στη ΝΔ έχουμε υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, και αυτό κάνουμε».

Επικρίνει επίσης την κυβέρνηση ότι ψηφίζει μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζει και γι’ αυτό «δεν θα υπάρξουν τα προσδοκομενα θετικά αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «οι δανειστές φρόντισαν και επέβαλαν στον κ. Τσίπρα τον “αυτόματο κόφτη”», επειδή «ξέρουν ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Αντίθετα, συμπληρώνει, ο κ. Κεδίκογλου, «εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά». Σε ερώτηση δε πώς μπορούν οι πολίτες να εμπιστευθούν εκ νέου τη ΝΔ απαντά «γιατί θα παρουσιάσουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αναλυτικό και κοστολογημένο» και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, είναι εντολή μας να μην ξαναπούμε τίποτα που δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το θέμα των συνεργασιών, σημειώνει πως υπάρχει βάση σύμπλευσης με κάθε κόμμα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συμφωνεί με τις προτεραιότητες της ανάπτυξης της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και επισημαίνει ότι «με το ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να συνεργαστούμε» και «με το Ποτάμι έχουμε βρεθεί στο ιδιο μήκος κύματος σε μια σειρά ζητημάτων στη Βουλή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.