ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Χωρίς (τώρα πια) υποσχέσεις και με άδεια χέρια ο Α.Τσίπρας στη ΔΕΘ – Τί θα πει στην ομιλία του

Χωρίς (τώρα πια) υποσχέσεις και με άδεια χέρια ο Α.Τσίπρας στη ΔΕΘ – Τί θα πει στην ομιλία του

Οι διακοπές αποτελούν πλέον παρελθόν για όλους στη Κυβέρνηση και στο Μαξίμου επικρατεί ένας μικρός πανικός καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χτίζει τώρα τη στρατηγική πάνω στην οποία θα κινηθεί τους επόμενους δυο μήνες. Τα καυτά θέματα της ατζέντας του είναι δύο, το πρώτο αφορά την πολιτική του στο εσωτερικό της χώρας (που θα γίνει με καλή προετοιμασία για την άνοδο του στη ΔΕΘ) και το δεύτερο στην ευρωπαϊκή του πολιτική και στην προσπάθεια του να δημιουργήσει στενότερες συμμαχίες με χώρες που ασφυκτιούν από την συντηρητική Ευρώπη της λιτότητας.

Αρχής γενομένης από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (που συγκαλεί ο Φ.Ολάντ) στο Παρίσι την Πέμπτη και από την οποία ο Πρωθυπουργός προσδοκά να βγει με σημαντικά οφέλη τόσο για το μέτωπο της οικονομίας και του χρέους όσο και για τη προσφυγική κρίση.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει υποσχέσεις, ούτε παροχές, άρα θα επιδιώξει να πείσει ότι η χώρα έχει περάσει τις δύσκολες μέρες και σύντομα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Θα εκπέμψει δηλαδή, ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, ότι έπονται καλύτερες ημέρες. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις στο Μαξίμου για την προετοιμασία της εμφάνισης Τσίπρα στο μεγάλο αυτό οικονομικό γεγονός που έχει συνδεθεί με την εκκίνηση μιας νέας περιόδου για κάθε κυβέρνηση. 

Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει και απολογισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέροντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βαθμό στον οποίο αυτές υλοποιήθηκαν.

Η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου αναμένεται να αποτελέσει και ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και να χαραχθούν οι επόμενες κινήσεις αλλά και οι στόχοι της κυβέρνησης.Οι στενοί του συνεργάτες αλλά και το οικονομικό επιτελείο έχουν ετοιμάσει τις εισηγήσεις τους προς τον πρωθυπουργό για μία παρέμβαση που θα έχει ως άξονα την δίκαιη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του οικονομικού κύκλου να προετοιμαστούν ούτως ώστε η δεύτερη αξιολόγηση αυτή την φορά να ολοκληρωθεί εγκαίρως και όχι μετά τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να υπάρξει μία πιο σαφής απόφαση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Μία συζήτηση που το Μαξίμου ευελπιστεί να ανοίξει εκ νέου μετά τον Οκτώβριο όταν δηλαδή το ΔΝΤ καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις ως προς τον ρόλο του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ποντάρει στην υποστήριξη των ΗΠΑ-το μήνυμα άλλωστε του Τζακ Λιου κατά την επίσκεψή του στο Μαξίμου ήταν πως ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί μία λύση για το χρέος πριν από την λήξη της θητείας του.

Τη διάθεση όμως να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση του χρέους δεν έχει η «συγκρατημένη» Γερμανία. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει και το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα αυτό τον εμφανίζει ως έναν Ευρωπαίο αριστερό ηγέτη που θέλει να παραμείνει στην ΕΕ και οικοδομεί συμμαχίες και δεσμούς με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα. Η ευρωμεσογειακή σύνοδος στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Να ζητήσει δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας την στήριξη των ηγετών του Νότου στο αέτωμα της Ελλάδας χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας και συγχρόνως στην αξίωση της ελληνικής πλευράς για μία γενναία λύση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός έχει διευρύνει τις επαφές του και μάλιστα προσπαθεί να αποκτήσει και νέους συμμάχους κοιτάζοντας προς την πλευρά των Γερμανών σοσιαλιστών. Η τελευταία του συνάντηση με τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Μάλιστα ο Γκάμπριελ φέρεται να τού υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της διευθέτησης του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει τον Νοέμβριο στο συνέδριο του SPD.

Θα έχει προηγηθεί στα μέσα Οκτωβρίου το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο ξεκινούν ήδη πυρετώδεις παρασκηνιακές προετοιμασίες. Βουλευτές και στελέχη επιδιώκουν να καταγράψουν τις μεγαλύτερες δυνατές δυνάμεις, διεκδικώντας έτσι επιρροή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, και δεν κρύβουν την αγωνία τους για αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εως τότε όπως όλα δείχνουν δεν θα έχει πραγματοποιηθεί ο αναμενόμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.