Γ.Μουζάλας για το «ελληνικό» μέλλον προσφύγων-μεταναστών: «Θα έχουν πλήρη δικαιώματα σε παιδεία, εργασία, στέγαση και υγεία»

Γ.Μουζάλας για το «ελληνικό» μέλλον προσφύγων-μεταναστών: «Θα έχουν πλήρη δικαιώματα σε παιδεία, εργασία, στέγαση και υγεία»

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασιας, στέγασης και υγείας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης.

Στους 60.000 που επίσημα βρίσκονται στη χώρα (αφίξεις τελευταίων μηνών) και στους άνω των 100.000 που ανεπίσημα έχον εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, θα προστεθούν ακόμα 180.000 μόλις καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εφ’όσον η ΕΕ δεν δεχθεί τους τουρκικούς όρους για την άμεση παροχή βίζας.

Φυσικά σε όλους τους παραπάνω δεν περιλαμβάνονται κάπου 700.000 με 900.000 μετανάστες των προηγούμενων ετών.

500.000 που έχουν λάβει ελληνική υπηκοότητα βρίσκονται “μόνιμα” στην Ελλάδα για πάνω από μία 15ετία.

Αθροιστικά το 15% του πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες και μετανάστες, πρώτης ή δεύτερης γενιάς!

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πληθυσμιακή αλλοίωση που έχει υποστεί οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, με την Ελλάδα το 1990 να μετρούσε ποσοστό 99% Χριστιανούς Ορθόδοξους!

Και χωρίς αυτό να είναι αρκετό η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει την περαιτέρω αλλοίωση του πληθυσμού υπο το πρόσχημα των προσφύγων, μέσω του “περισπούδαστου” ύφους του Γ.Μουζάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, προχωρούν τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στους καταυλισμούς ενώ πρόσθεσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς και θα τους δοθεί δικαίωμα εργασίας.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως αν η συμφωνία καταρρεύσει τοτε στην Ελλάδα θα βρεθούν επιπλέον 180.000 πρόσφυγες! 

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, όσοι δηλαδή δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία προκαταγραφής.

Όπως είπε, τα άτομα τα οποία κατεγράφησαν θα έχουν συναντήσεις με την Υπηρεσία Ασύλου από 1ης Σεπτεμβρίου και θα τους παρασχεθεί δικαίωμα Εργασίας, Παιδείας, Υγείας και Στέγασης.

Επίσης, σημείωσε ότι η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας μετατίθεται έως τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι 75% των καταγραφέντων έχει χαρακτηριστικά προσφυγικού πληθυσμού και προέρχεται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

 Όπως είπε μέχρι τότε και σταδιακά ανά μήνα θα προστίθενται οι νέοι καταυλισμοί προκειμένου να αποφορτίζουν την ασφυκτική κατάσταση στους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την προκαταγραφή βάσει των στοιχείων που παρουσίασε για το διάστημα 9 Ιουνίου-30 Ιουλίου:

– έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες

– από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες

– υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς

– σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω

Αναφορικά με το δικαίωμα στην εργασία ο κ. Μουζαλας διευκρίνισε οτι, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εργαστούν. Αυτό θα το αλλάξουμε προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε οτι θα το φροντίσουμε να μην γκετοποιηθούν

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη  τύπου αυξήθηκαν το 2016 τα αιτήματα ασύλου κατά 264% σε σχέση με το 2015.

ερωτηθείς για το πόσοι πρόσφυγες αρνήθηκαν να καταγράφουν και ποιο είναι το κενό των στοιχείων ο κ. Μουζαλας απάντησε οτι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς. Παραδέχθηκε οτι υπάρχει ένα κενό περίπου 4.000 ανθρώπων όπως τόνισε δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι!

Όπως εξήγησε αυτοί δεν θέλουν να καταγράφουν γιατί νομίζουν οτι θα εγκλωβιστούν εδώ και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορούν να φύγουν.

Με αφορμή αυτό ο κ. Μουζάλας άφησε αιχμές για χώρες της ΕΕ, που δεν δέχονται πρόσφυγες την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία.

Όπως τόνισε το κενό αυτό (δηλαδή των 4.000 ανθρώπων που δεν πάνε να καταγράφουν ) “απορρίπτει λογικά και βάσιμα τις αιτιάσεις διαφόρων κρατών οτι κάθε μέρα περνάνε τα σύνορα της Ελλάδας προς Σκόπια 700 άνθρωποι την ημέρα” και πρόσθεσε πως “αυτό είναι ψέμα το οποίο διακινείται για να δημιουργείται ένα παιχνίδι ένοχης προς τη χώρα μας”. Τόνισε παράλληλα οτι αυτό το λένε πάρα πολλοί παράγοντες χωρών της Ευρώπης που αντιτίθεται στο relocation.

Παράλληλα, ο κ. Μουζαλας συμπλήρωσε οτι υπάρχει κενό στην μετεγκατασταση, καθώς, όπως, έχουμε έναν αριθμό 7000 έτοιμο προς μετεγκατάσταση και δεν έχουμε χώρες να τους δεχτούν. 

Το Σεπτέμβριο θα κάνουμε διπλωματική περιοδεία για αυτό”, τόνισε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί εξ όσων ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε σε διεθνές επίπεδο το γερμανικό Ινστιτούτο Ipsos του Αμβούργου απάντησαν ότι υπάρχουν στη χώρα τους πολλοί μετανάστες. Ιδιαίτερα αρνητικοί ήταν οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί.

Tα ποσοστά πάντως διαφοροποιούνται πολύ από χώρα σε χώρα. Η έρευνα διεξήχθη σε 22 χώρες στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία πλέον θεωρείται η χώρα-“θάλαμος υποδοχής” και εγκατάστασης των προσφύγων.

Παγκοσμίως το ποσοστό όσων θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη χώρα τους ανέρχεται στο 49%. Στην Ιταλία το ποσοστό ανέρχεται στο 65%, στο Βέλγιο είναι 60%, στη Γαλλία 57% και στη Γερμανία 50%. Στην Ιαπωνία το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι μετανάστες είναι πολλοί ανέρχεται σε μόλις 12%, προφανώς επειδή παραδοσιακά μετανάστες δεν κατευθύνονται προς τη χώρα αυτή.

Το 46% παραδέχεται ότι οι μετανάστες/πρόσφυγες προκαλούν αλλαγές στη χώρα τους οι οποίες δεν τους αρέσουν. Τις μικρότερες επιφυλάξεις για τις ενδεχόμενες αλλαγές που προκαλούν οι μετανάστες έχουν οι Βραζιλιάνοι. Το ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 23%.

Δυσαρέσκεια για τις συνέπειες της εισροής μεταναστών/προσφύγων εξέφρασε το 44% των ερωτηθέντων Γερμανών, το 63% των Ιταλών και το 74% των Τούρκων. Μόνο το 18% των Γερμανών απάντησαν ότι βλέπουν θετικές επιπτώσεις από την εισροή τους, ενώ στη Γαλλία και το Βέλγιο το ποσοστό ήταν ακόμα μικρότερο, μόλις 11%. Στη Σαουδική Αραβία, αντίθετα, το ποσοστό ανέρχεται σε 48% και στην Ινδία 45%.

Σχεδόν το 60% του συνόλου των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του ότι μεταξύ των προσφύγων που μπαίνουν στη χώρα τους μπορεί να κρύβονται τρομοκράτες. Στην Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 71%, αν και η έρευνα διεξήχθη πριν από τις επιθέσεις σε βαυαρικές πόλεις. Τον μεγαλύτερο φόβο εκφράζουν οι Τούρκοι (83%), οι Ρώσοι (77%) και οι Ούγγροι (72%). Αντίθετα, μόνο το 16% των Ισπανών συμμερίζεται τέτοιους φόβους.

Συνολικά το 40% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί το κλείσιμο των συνόρων τους. Στη Γερμανία υπέρ του κλεισίματος τάσσεται το 44%, και το 45% τάσσεται κατά. Υπέρ τάσσεται επίσης το 64% των ερωτηθέντων στην Τουρκία, το 55% στην Ουγγαρία, το 60% στη Βρετανία και το 61% στην Ισπανία.

Ο ένας στους δύο Γερμανούς (51%) πιστεύει ότι οι περισσότεροι από όσους πηγαίνουν στη Γερμανία, είναι στην ουσία οικονομικοί μετανάστες. Αντίθετα στην Σουηδία και την Ισπανία ελάχιστοι συμμερίζονται την εκδοχή αυτή.

Λίγοι πιστεύουν πάντως στην επιτυχή ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία της χώρας τους. Την μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το θέμα αυτό εκφράζουν οι Γάλλοι. Μόνο το 22% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το πιστεύουν. Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό των Τούρκων. Μόνο το 28% πιστεύει ότι μπορεί οι πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην Τουρκία, ενώ πάνω από το 60% πιστεύει ότι δεν θα ενσωματωθούν. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51% και μόνο το 38% πιστεύει ότι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία. Οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Ούγγροι (44%) και οι Ισπανοί (43%).

Κατά τον επικεφαλής της έρευνας, Ρόμπερτ Γκριμ, υπάρχει πόλωση στην Ευρώπη για το προσφυγικό και σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αλληλεγγύη από τη μια πλευρά, φόβος για διαμάχες για την κατανομή τους και εισαγωγή τρομοκρατίας από την άλλη. Ο τρόπος αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο, δηλαδή η ετοιμότητα να γίνουν δεκτοί από την ΕΕ και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία θα προκαλέσουν διαρκείς πολιτικές συζητήσεις στο μέλλον», είπε και συνέχισε: «Aλλά και στις γερμανικές εκλογές του 2017 το προσφυγικό /μεταναστευτικό θα αποτελέσει θέμα αντιπαραθέσεων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.