ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Μετά τις 17 Οκτωβρίου επανέρχονται οι δανειστές για την συζήτηση στα εργασιακά –

Μετά τις 17 Οκτωβρίου επανέρχονται οι δανειστές για την συζήτηση στα εργασιακά –

Το σημερινό πρώτο ραντεβού μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, χαρακτηρίστηκε ως διερευνητικό και αναγνωριστικό και θα επιστρέψουν μετά τις 17 Οκτωβρίου όπου και θα συζητηθούν ουσιαστικά οι αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με τον υπουργείο Εργασίας, η καθυστέρηση επιβάλλεται για δύο λόγους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας, ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ με την οποία  θα κρίνει εάν θα αρθεί το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.

Στο μεσοδιάστημα οι δύο πλευρές θα επικοινωνούν με τηλεδιασκέψεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails). Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να έχει αιφνιδιαστικά νέες αξιώσεις καθώς όπως είπε «χαρακτηρίζεται από ακραίες φιλελεύθερες θέσεις».

Ειδικά για την επιστροφή των αναδρομικών του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου για τους μη δικαιούχους, όπως είναι οι χήρες, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατασχέσεις.

Αναγνωριστική ήταν και η συνάντηση που είχε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς για την πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος χορήγησης του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. 

Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αναζητεί πόρους ύψους 900 εκ ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος που θα αφορά 800.000 άτομα

Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συζητηθούν οι επονομαζόμενες «ουρές» αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την έγκριση των δανειστών για τις ρυθμίσεις «ανάσα» που έχει ήδη προαναγγείλει και αφορούν:

-το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες  καθώς και νέα ρύθμιση των παγωμένων οφειλών.

-Την παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές  σε ποσοστό έως 10% της μικτής σύνταξης

-Τις αντισταθμιστικές παροχές για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Παράλληλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει από την πρώτη αξιολόγηση (μείωση έκπτωσης στην εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης, κατάργηση εκπτώσεων στις εισφορές υγείας για αγρότες και νέους επιστήμονες, απένταξη τουριστικών καταλυμάτων στους μικρούς δήμους από τον ΟΓΑ).

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.