ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αλ.Τσίπρας: «Σεβόμαστε την Εκκλησία και αναγνωρίζουμε το ρόλο της στην ιστορία»

Αλ.Τσίπρας: «Σεβόμαστε την Εκκλησία και αναγνωρίζουμε το ρόλο της στην ιστορία»

Με μια συνολική τοποθέτηση για θέματα επικαιρότητας ξεκίνησε την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας. «Για πρώτη φορά υπάρχουν προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση όρθια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «οι αγελάδες είναι όλες μαύρες αλλά δεν είναι ίδιες». «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» συμπλήρωσε ο Αλεξης Τσίπρας.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της υποστήριξε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν θετικές ειδήσεις παραπέμποντας στη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη.

«Καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση προστατεύοντας τα λαϊκά στρώματα προστατεύοντας την α΄κατοικία και τη διαρκή μέριμνα για το κοινωνικό κράτος. Το ίδιο θα κάνουμε και στη β΄αξιολόγηση και θα διαπραγματευθούμε για να αποκτήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας της εργασίας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια προχώρησε σε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή συνεντευξεις του προέδρου της ΝΔ και τη θέση του ότι θα ζητήσει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που για εσάς σημαίνει ξεπούλημα.

«Εμείς θα διεκδικήσουμε μείωση χρέους χωρίς ισοπέδωση της κοινωνίας ως αντάλλαγμα στους δανειστές» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε υπερ των ίσων όχι των ίδιων ευκαιριών

Όσον αφορά τα θέματα της παιδείας ο πρωθυπουργός αφου είπε ότι «θέλουμε φτιάξουμε τον πολίτη του 21ου αιώνα» κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν είστε με την ποιότητα αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης».

«Οι μεταρρυθμίσεις σας έδειχαν έναν ιδιότυπο συμπλεγματισμό απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Είχατε μια λογική αρχοντοχωριάτη γιατί τα συμβούλια διοίκησης ήταν κακές αντιγραφές άλλων πρακτικών» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος προσθέτοντας ότι «δεν είστε με την αριστεία αλλά τον ελιτισμό, με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

«Εμείς είμαστε υπέρ της εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, προσέξτε όχι των ίδιων» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησε στο 2,8% του ΑΕΠ για την Παιδεία – παραδεχόμενος ότι δεν είναι υψηλό ποσοστό. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, προς τους βουλευτές της ΝΔ «εσείς που περιφέρετε το κοστούμι του Ευρωπαίου να μας πειτε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε το 1,8% του ΑΕΠ και θα ήθελε να λέγεται ευρωπαϊκή».

«Εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση όχι σε μια λογική από το κεφάλι προς τα πόδια και γι αυτό ξεκινήσαμε από το δημοτικό».

Σεβόμαστε την Εκκλησία και αναγνωρίζουμε το ρόλο της στην ιστορία

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών λέγοντας ότι δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα και προσθέτοντας ότι ούτε οι ώρες μειώνονται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο δόγμα αφού είναι βασικό για τη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Σημείωσε, δε, ότι την ευθύνη έχει το Ινστιτούτο ΕΚπαιδευτικής Πολιτικής που οφείλει να λαμβάνει υπόψη τους τις παραδοχές της επιστήμης και της θεολογίας. «Φέτος θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΙΕΠ αλλά ο διάλογος δεν θα σταματήσει. Στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει αξιολόγηση για να προχωρήσει η συγγραφή του νέου βιβλίου για το μάθημα»

«Σεβόμαστε την Εκκλησία αναγνωρίζουμε την παρουσία της στο διάβα της ιστορίας, συζητούμε όμως σε πνευμα διακριτών ρόλων. Αναγνωρίζουμε, επίσης, στην πλειονότητα των ιεραρχών το ρόλο που έχουν παίξει στο προσφυγικό ζήτημα. Η σύζητηση ξεκινά με τη βάση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους» κατέληξε για το θέμα ο πρωθυπουργός.

Για τους αιώνιους φοιτητές είπε ότι το ζήτημα δεν είναι να τους κόψεις αλλά να μην τους γεννά το πανεπιστήμιο υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει αν αλλάξει το σύστημα των εξετάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προανήγγειλε επίσης έναρξη διαγωνισμών για την κατασκευή φοιτητικών εστιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.