Yπ.Προστασίας του Πολίτη: Δεν επιστράφηκαν παράνομα Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία

Yπ.Προστασίας του Πολίτη: Δεν επιστράφηκαν παράνομα Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία

Σε διάψευση της ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία αναφέρει ότι 10 Σύροι πρόσφυγες που επιστράφηκαν στην Τουρκία από την Κω, προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη, ανησυχία προκαλεί η χθεσινή επιστροφή δέκα Σύρων στα Άδανα της Τουρκίας. Οι Σύροι ήταν ανάμεσα στα 91 άτομα που έφτασαν στην Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και στις 14 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέρου, όπου, σύμφωνα με τον Άντριαν Έντουαρντς, «εξέφρασαν επίσημα στις αρμόδιες αρχές την επιθυμία τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα».

«Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός» τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, «η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου. Η σχετική ενημέρωση «επαναλήφθηκε κατά τη δεκαήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο».

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στο αεροδρόμιο της Κω «ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου». Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, «εξέφρασε την βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς δέκα Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διευκρίνιση ότι «σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής και μέσα στο αεροπλάνο ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία».

Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

«Εάν οι πρόσφυγες αυτοί επεστράφησαν στην Τουρκία χωρίς τη δέουσα εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια περίπτωση παράνομης επαναπροώθησης. Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας που φανερώνει σκληρή περιφρόνηση για την ασφάλειά τους», δηλώνει από την πλευρά του ο ερευνητής της «Διεθνούς Αμνηστίας» Γιώργος Κοσμόπουλος, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Διεθνούς Αμνηστίας» η ομάδα συμπεριελάμβανε έξι ενήλικα άτομα, δύο εκ των οποίων γονείς που συνόδευαν τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους ηλικίας από ενός έως έξι ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι αρχηγοί των κρατών που συναντώνται στις Βρυξέλλες, πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να επιταχύνει τις επιστροφές στην Τουρκία, αλλά οι νομικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν πλήρη και εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματός τους, δεν μπορούν να αγνοούνται», προσθέτει ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.