ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Φουντώνουν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης με την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Φουντώνουν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης με την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

 

Αν και παραδόξως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσε από την περασμένη Παρασκευή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης εντούτοις κατι τέτοιο είχε μπει στον «πάγο» μέχρι να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Τώρα όμως, με την επιστροφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα ο ανασχηματισμός είναι στην τελική ευθεία.

Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, για τον ακριβή χρόνο ανακοίνωσης των αλλαγών στο υφιστάμενο σχήμα, διίστανται. Ορισμένες πηγές με πρόσβαση στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η επίσημη αναγγελία θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας και θα έρθει ως συνέχεια ή και αντίδραση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά» με βάση τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών.

Την ίδια ώρα, όμως, άλλα κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν, καθώς ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν θέλει να φανεί ότι τρέχει πίσω από τα γεγονότα -εν προκειμένω την φτωχή αποτίμηση των αποτελεσμάτων που είχαν οι επαφές που έκανε στις Βρυξέλλες για το χρέος, αλλά και μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του ΣτΕ- θα επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός, ανακοινώνοντας το νωρίτερο δυνατόν και ίσως ακόμη και το απόγευμα της Δευτέρας.

Εκείνο στο οποίο συμφωνούν και οι μεν και οι δε είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα αρχίσει να γράφει και να σβήνει στον κατάλογο με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου από το μεσημέρι της Κυριακής, που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη σύνοδος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να εκλέξει την Πολιτική Γραμματεία και τον Γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος. 

Κατά πολλούς, άλλωστε, αλλά και ερμηνεύοντας τα όσα είχε αναφέρει ο ίδιος πρωθυπουργός στο κομματικό συνέδριο «το Υπουργικό Συμβούλιο και η Πολιτική Γραμματεία λειτουργούν, κατά κάποιον συμπληρωματικά», παρόλο που οι πρώτοι ορίζονται και οι δεύτεροι -τύποις τουλάχιστον- θα εκλεγούν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μόνες βεβαιότητες που υπάρχουν σε σχέση με τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στην κυβέρνηση, είναι τα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι, πρώτον, θα είναι «δομικές», που σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι θα μεταφερθούν αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, και, δεύτερον, ότι θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση και «εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς», που ερμηνεύεται ως σήμα προετοιμασίας για τον Φώτη Κουβέλη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που είχαν ρόλο «γκεστ σταρ» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τους νυν υπουργούς, οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές θέλουν να θεωρείται δεδομένη η παραμονή στη ίδια θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλαριάκη. Αμετακίνητος επίσης φέρεται να είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται, όπως επιμένουν ορισμένες πηγές, να ενισχυθούν, παίρνοντας και θεσμική διάσταση, οι αρμοδιότητες που ήδη έχει στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.

Κομβικής σημασίας θεωρείται, ωστόσο, η απόφαση για την παραμονή στο υπουργείο Παιδείας ο Νίκος Φίλης, όπως επιθυμεί ο ίδιος, ιδίως μετά την ισχυρή επιδοκιμασία που πήρε από το Συνέδριο η σύγκρουση που επεδίωξε με την Εκκλησία που του ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές στο εσωκομματικό ακροατήριο και του έδωσε τη δυνατότητα να αρνηθεί την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.    

Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, όπως και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκλαλου, καθώς ειδικά για τον δεύτερον αναγνωρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει κενό και άρα νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, που είναι στο βασικό μενού της δεύτερης αξιολόγησης και την οποία η κυβέρνηση επείγεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Αντιθέτως η επίκληση ασθένειας εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για να μη συμμετάσχει στο ραντεβού που είχε την Παρασκευή με τους εκπροσώπους των θεσμών, θεωρείται ως σήμα αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Στους προς μετακίνηση φέρεται να είναι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, που κάποιοι τον θέλουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εφόσον δεν πάει εκεί ο Φώτης Κουβέλης. Στην ίδια κατηγορία τοποθετούν άλλοι και την εκπρόσωπο της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη, που λέγεται ότι φλερτάρει με το υπουργείο Υγείας, αν και τελευταία η θέση του νυν υπουργού Ανδρέα Ξανθού θεωρείται ισχυροποιημένη. 

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η μετακίνηση του Παύλου Πολάκη που ορισμένοι τον «βλέπουν» να αναβαθμίζεται και να αναλαμβάνει ακόμη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφόσον καρατομηθεί ο Νίκος Τόσκας που βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο του «βαθέος ΣΥΡΙΖΑ». Η τύχη του κ. Τόσκα επηρεάζεται και από τη παραμονή στο υπουργείο Εξωτερικών του Νίκου Κοτζιά, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ συλλογικότητα, υπό την επωνυμία «πράττω».

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη του κ. Τσίπρα, όπως λένε κάποιοι από τους ελάχιστους συνομιλητές του, είναι να καταφέρει να απομακρύνει κάποιους από τους νυν υπουργούς, σε τρόπον ώστε να αδειάσουν θέσεις για να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα, τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου υπάρχει μεγάλη προσμονή και ακόμη μεγαλύτερες φιλοδοξίες, αλλά και ευρύτερα που θα δίνουν την αίσθηση του καινούργιου ξεκινήματος για το κυβερνητικό καραβάνι…  

                                

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.