Μήνυμα Α.Τσίπρα προς Τουρκία από Άη Στράτη: «Οι Έλληνες έχουμε τις διαφορές μας αλλά θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή της γης μας»

Μήνυμα Α.Τσίπρα προς Τουρκία από Άη Στράτη: «Οι Έλληνες έχουμε τις διαφορές μας αλλά θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή της γης μας»

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τις προκλητικές αξιώσεις που εγείρει ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, έστειλε από τον Άγιο Ευστράτιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης».

Κάνοντας ειδική μνεία στις δηλώσεις αμφισβήτησης των εθνικών συνόρων και των διεθνών συνθηκών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «εμείς οι Έλληνες μπορεί να έχουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να μην διαπραγματευτούμε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης».

«Θα πρότεινα στους γείτονες μας, αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, ας την γράψουμε μαζί μας θετικά, δίνοντας ένα τέλος στην παράνομη κατοχή της Κύπρου» τόνισε, στο ίδιο ύφος.

«Επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψή του στον Άη Στράτη.    

Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν νωρίτερα στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή και στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την «εξαιρετική ιδέα να έρθουμε μία τέτοια μέρα σε έναν ιστορικό και μαρτυρικό τόπο», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού τα χρόνια της κρίσης. «Η χώρα μας τα τελευταία 4-5 χρόνια με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει κρατήσει όρθια την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ανταπόδοση δεν πρέπει να είναι μία λογική πίεσης των συμφωνιών. Οι συμφωνίες υπογράφονται και τηρούνται από όλες τις πλευρές. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι ισχυροί. Δεν υπάρχει αλά καρτ Ευρώπη» συνέχισε για να τονίσει. «Ή θα μοιραζόμαστε μαζί ευθύνες και υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη». 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης». «Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης. Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Θα πρότεινα στους γείτονες μας, αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία, ας την γράψουν μαζί μας θετικά, δίνοντας ένα τέλος στην παράνομη κατοχή της Κύπρου» τόνισε με έμφαση. 

Σχετικά με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας και υποστήριξε ότι «έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την πατρίδα μας».

«Τιμούμε τον αγώνα εναντίον του κατακτητή, του φασισμού και του ναζισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος τον συμψηφισμό των εγκλημάτων του φασισμού και του μίσους με την κομμουνιστική ιδεολογία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε το πρωί στον Άγιο Ευστράτιο και κατευθύνθηκε στον ιερό ναό Γεννήσεως του Χριστού, όπου τον υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος χοροστάτησε στη θεία λειτουργία.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών. Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Ιερώνυμος, με τη σειρά του, επισκέφθηκε το σχολείο και το στρατιωτικό φυλάκιο.

Τσίπρας και Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δημοκρατίας από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.

Παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας- ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισκεφθεί τη Λήμνο, όπου και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Μούδρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αρχιεπίσκοπος θα συνοδεύεται από στελέχη της «Αποστολής», η οποία θα συνδράμει οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.