Την παράταση του κόφτη για 1-2 χρόνια προκρίνουν στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση

Την παράταση του κόφτη για 1-2 χρόνια προκρίνουν στην κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση

Προχωρημένες είναι οι συζητήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης για το ποια μπορεί να είναι η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές,  με εργασιακά και πλεονάσματα να αποτελούν τα δυο μεγάλα αγκάθια.

“Η επιτυχής έκβαση του eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους”, όπως και το γεγονός ότι “δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μέτρα για να εφαρμοστούν μετά το 2018” ήταν οι δύο βασικές θέσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Και στις οποίες συμφώνησαν άπαντες, αφού τοποθετήθηκαν Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί στα κυβερνητικά στελέχη ο ρόλος του Ταμείου. Και για το λόγο αυτό από το Μαξίμου αισθάνονται την ανάγκη να επισημάνουν ότι δεν αποδέχονται την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη.

Πιθανή η …λύση του «κόφτη»

Στην παρούσα φάση τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1ον) Ο στόχος για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% από τους δανειστές δεν εγκαταλείπεται, παρά θεωρείται δεδομένος για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.

2ον) Η κυβέρνηση δεν συζητά για κανένα λόγο την ψήφιση μέτρων για τα έτη 2019-2020.

3ον) Στο τέλος θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα. Και προς στιγμήν, ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραταθεί -για παράδειγμα- ο γνωστός “κόφτης” για δύο ή τρία χρόνια μετά το 2018.

 Κάτιπου σημαίνει πως δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί. Παρότι αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα πράγματα θα κριθούν εν πολλοίς από τις διαθέσεις και τις πιέσεις που θα ασκηθούν σε Βερολίνο-ΔΝΤ.

Σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εντείνει τις πολιτικές διαβουλεύσεις με στόχο “συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατό”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξ´αυτού του λόγου θα έχει κατ’ιδίαν επαφές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με Ευρωπαίους ηγέτες (Ολάντ,Μέρκελ) και Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις, με αιχμή τα εργασιακά και τη μη λήψη μέτρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.