ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Όλγα Γεροβασίλη: «Οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας δεν θα μείνουν απλήρωτοι σε καμία περίπτωση»

Όλγα Γεροβασίλη: «Οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας δεν θα μείνουν απλήρωτοι σε καμία περίπτωση»

«Οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας δεν θα μείνουν απλήρωτοι σε καμία περίπτωση», διαβεβαίωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την παρουσίαση στη Βουλή της τροπολογίας για την αντιμετώπιση των αναγκών των φορέων του Δημοσίου και ειδικότερα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον τομέα της καθαριότητας.

Όπως η ίδια διευκρίνισε η τροπολογία ήταν απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας, στους δήμους, οι οποίοι επωμίζονται σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη. Επίσης εξήγησε ότι η τροπολογία κατέστη απαραίτητη για να ξεπεραστεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την παράταση σε συμβάσεις εργαζομένων για την καθαριότητα, ενώ κάποιοι δήμοι είχαν ήδη διενεργήσει προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού για το 2017 και επισήμανε ότι οι δήμοι είχαν συμφωνήσει.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η υπουργός υπενθύμισε ότι η λύση είχε προταθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και υπήρξε συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση πως η τροπολογία θα λύσει το θέμα. Γι’ αυτό χαρακτήρισε τη ρύθμιση «υλοποίηση της δέσμευσής μας απέναντι στην αυτοδίοικηση» και κάλεσε τους εκπροσώπους της να τη στηρίξουν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Γεροβασίλη «αν το πρόβλημα παρέμενε χωρίς την τροπολογία, θα επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των δήμων και δεν θα ήταν εύκολο να αντέξουν αυτό το βάρος». Συμπλήρωσε πως με την τροπολογία, οι δήμοι που είχαν ήδη διενεργήσει προκηρύξεις για προσλήψεις και έχουν προχωρήσει στην έκδοση οριστικών πινάκων κατάταξης δεν υποχρεούνται να προσλάβουν άμεσα τους επιτυχόντες. Σύμφωνα με την υπουργό, οι δήμοι δύνανται να καλύψουν τον τομέα της καθαριότητας με παρατάσεις των συμβάσεων του ήδη απασχολούμενου προσωπικού και, παράλληλα, να μεταθέσουν τις προσλήψεις των νέων επιτυχόντων για το 2018.

Πάντως, όπως η ίδια εξήγησε «αν ο προϋπολογισμός των φορέων το επιτρέπει, είναι δυνατή η πρόσληψη προσωπικού και από τους πίνακες του 2017, εφόσον υπάρχουν στην υπηρεσία κενές οργανικές θέσεις».

Δίνοντας περεταίρω διευκρινίσεις για το θέμα της αποπληρωμής δεδουλευμένων, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως αυτό λύνεται, καθώς έχουν γίνει οι αντίστοιχες επικοινωνίες και με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τους συνδικαλιστές των ΟΤΑ σε χθεσινή συνάντηση, ενώ εξετάζεται αν χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση.

Επιπλέον, η υπουργός επισήμανε πως δεν είναι στη λογική της κυβέρνησης όλο το κύριο απασχολούμενο προσωπικό της χώρας -και στους δήμους- να εργάζεται με συμβάσεις, αλλά να υπάρχει σταθερή και μόνιμη απασχόληση. Πρόσθεσε ωστόσο, πως αυτό το βήμα έγινε για να δοθεί δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας εργασία απ? ό,τι για ένα οκτάμηνο με απόλυτο σεβασμό στο νομικό καθεστώς της χώρας.

Ακόμη εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους μεταξύ τους- «εργαζόμενοι είναι και οι μεν και οι δε. Ο σεβασμός μας στην ανάγκη για εργασία είναι ίδιος προς όλους τους πολίτες», τόνισε.

Παραδέχτηκε ότι είναι μια ρύθμιση που δεν δίνει οριστική λύση, αλλά τόνισε πως είναι πολλοί λίγοι οι δήμοι που έχουν προβεί σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, και πως κατά κύριο λόγο, θα εργαστούν οι άνθρωποι της καθαριότητας που είναι με την παράταση.

Με απόλυτη σαφήνεια η υπουργός ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε παράβαση άρθρου του Συντάγματος και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στους προϋπολογισμούς τους. Κατηγόρησε δε πως «όσοι υποστηρίζουν ότι με βάση αυτό οι δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν στα τέλη θα το κάνουν μόνο και μόνο επειδή θέλουν να αυξήσουν τα τέλη και όχι επειδή έχουν κάποιο πρόβλημα».

Απαντώντας στον υπεύθυνο του τομέα διοικητικής μεταρρύθμισης της Ν.Δ. Γιώργο Γεωργαντά, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε «ουδέποτε παραβήκαμε άρθρο του Συντάγματος. Μιλάμε για παρατάσεις συμβάσεων -είναι συμβάσεις, δεν είναι μονιμότητα. Αν είχαμε παραβεί το Σύνταγμα, θα το συζητούσαμε».

Και η κ. Γεροβασίλη κατέληξε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα -και οι προηγούμενοι και αυτοί- με ΑΣΕΠ έχουν κριθεί. Δεν μπήκε κανένας με άλλο τρόπο και από παράθυρα. Μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται στην καθαριότητα και όχι σε υψηλόβαθμες θέσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.