Εξηγήσεις από την «Ολυμπία Οδό» ζητά το υπουργείο για την καθυστέρηση παράδοσης της Κορίνθου-Πατρών

Εξηγήσεις από την «Ολυμπία Οδό» ζητά το υπουργείο για την καθυστέρηση παράδοσης της Κορίνθου-Πατρών

Παράταση μιας εβδομάδας ζητάει η «Ολυμπία Οδός» για την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών. Το Δημόσιο αρνείται κατηγορηματικά το αίτημα αυτό, επικαλούμενο την υποχρέωση έναντι της Ε.Ε. να παραδοθεί σε λειτουργία ο δρόμος έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Μάλιστα, πρόθεση του Δημοσίου είναι να στραφεί κατά της κοινοπραξίας, ζητώντας αποζημίωση για κάθε ημέρα καθυστέρησης παράδοσης του έργου. Αλλωστε, στις 31 Μαρτίου υποβάλλονται οι τελικές εκθέσεις για την ολοκλήρωση των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έργων, επομένως όλοι οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να είναι σε κυκλοφορία.

Οπως ανέφερε και εφημερίδα χθεσινό έγγραφο του υπουργείου αποκαλύπτεται ότι το Δημόσιο ζήτησε από τον ανεξάρτητο μηχανικό στις 14 Δεκεμβρίου 2016 κατάλογο με τις δραστηριότητες του έργου που έχουν καθυστερήσει. Ενα μήνα αργότερα, η Ολυμπία Οδός ζήτησε να χαρακτηριστεί «γεγονός ανωτέρας βίας» η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή στις 6-12 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειές της δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε να αντιμετωπιστούν πλήρως. Από την πλευρά του, το Δημόσιο αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης και υποστηρίζει ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, επομένως δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις που είχαν ήδη συμβεί.

Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο επικαλείται και την τελευταία συμφωνία, με την οποία η Ολυμπία Οδός και οι κατασκευαστές εισέπραξαν μεγάλες αποζημιώσεις• η συμφωνία αυτή προβλέπει ποινικές ρήτρες για κάθε ημέρα καθυστέρησης στις τρεις ημερομηνίες στόχους: την 31η Μαρτίου και (για τις υπολειπόμενες εργασίες) την 30ή Ιουνίου και την 31η Αυγούστου. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η αποζημίωση θα κυμαίνεται από 45.000 έως 90.000 ευρώ/ημέρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ετσι,  το Δημόσιο όρισε πραγματογνώμονα την ΕΜΥ προκειμένου να αποφανθεί για τις καιρικές συνθήκες του πρώτου 15νθημέρου Ιανουαρίου που σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό καθήλωσαν την πορεία εργασιών στην Κορίνθου-Πατρών. Μάλιστα, χρέη πραγματογνώμονα ανέλαβε ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς,υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.