Επιστρέφουν οι θεσμοί – Μεγάλη Τετάρτη τα μέτρα στη Βουλή

Επιστρέφουν οι θεσμοί – Μεγάλη Τετάρτη τα μέτρα στη Βουλή

Σύμφωνα με την κυβέρνηση αναμένεται να κατατεθούν τα μετρα στη Βουλή την Μεγάλη Εβδομάδα -πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη- προς άμεση ψήφιση. 

Αυτό βέβαια θα συμβεί εφόσον στις 7 Απριλίου υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή με διαδιακασίες-εξπρές, με τη μορφή νομοσχεδίου επείγοντος ή κατεπείγοντος (αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών και από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων).

Επιστρέφουν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το EuroWorking Group αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η πιθανότερη ημέρα επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα είναι η Δευτέρα,

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και εντός της ημέρας θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Οι ίδιες πηγές, τέλος, εκτοξεύουν βολές στον απόηχο δημοσιευμάτων για… ναυάγιο, λέγοντας πως «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους», αφήνοντας έτσι αιχμές εναντίον του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα» που έκανε λόγο για ναυάγιο και ρήξη Τσίπρα – Τσακαλώτου.

Ρήξη με τον Τσακαλώτο

Ωστόσο, η εμπλοκή στη συμφωνία προκλήθηκε στην αρχή της εβδομάδας και επιβεβαιώθηκε στο χθεσινό Euro Working Group. 

Οπως ανέφεραν Τα Νέα, η εμπλοκή προέκυψε έπειτα από τις εξής ενέργειες: Παρότι υπήρχε πλαίσιο συμφωνίας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακαλώτος, μετά από απαίτηση του πρωθυπουργού, έστειλε την Δευτέρα επιστολή στην Τρόικα με την οποία ζητούσε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες για την σταδιακότητα της περικοπής των συντάξεων.

Το ΔΝΤ θεώρησε την επιστολή «εχθρική ενέργεια», αντέδρασε και επανέφερε αυστηρότερους όρους στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η εμπλοκή μεταφέρθηκε στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

Αλλά η εικόνα ναυαγίου που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στα ΜΜΕ θορύβησε την Αθήνα η οποία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων προχωράει από νωρίς το πρωί σε κινήσεις κατευνασμού.

Περιμένει μάλιστα και ένα σήμα και από την πλευρά του ΔΝΤ σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει στην Αθήνα. 

Αμπαλάζ μέτρων ενόψει Πολιτικού Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Σάββατο 1η Απριλίου, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας «πάγωσε» το κλείσιμο της συμφωνίας και ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να γράψει επιστολή στην Τρόικα, ώστε να δείξει στο εσωκομματικό ακροατήριο ότι διαπραγματεύεται σκληρά, και προκειμένου να μην αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τα κορυφαία στελέχη για την επώδυνη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ενός «αμπαλάζ μέτρων», όπως π.χ. να κερδίσει τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να μπορέσει να εξηγήσει και να περάσει τα υπόλοιπα μέτρα. 

Πάντως δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ειδικά όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια- που επιθυμούν η ψήφιση των μέτρων να μεταφερθεί για μετά τις γιορτές του Πάσχα, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αντίθετη περίπτωση, αν τα επώδυνα μέτρα για περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, μεταξύ άλλων, περάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα περάσουν μαύρο Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.