ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Α. Ξανθός: Εξετάζει συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για τα αντισυλληπτικά χάπια

Α. Ξανθός: Εξετάζει συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ για τα αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια σχεδιάζει να εντάξει στα αποζημιούμενα φάρμακα, για ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, στη χώρα μας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα «Γυναικεία Υγεία- Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία», ανακοίνωσε ότι εξετάζει, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, το ενδεχόμενο ένταξης των αντισυλληπτικών στη θετική – και συνεπώς αποζημιούμενη- λίστα φαρμάκων, στοχεύοντας στον περιορισμό των εκτρώσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας:

«Έχω κάνει ήδη μια διερεύνηση με τον ΕΟΠΥΥ και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα στην ένταξη του χαπιού της αντισύλληψης στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται και να αναλάβει φυσικά την ευθύνη της κάλυψης του ο ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους πολίτες. Νομίζω ότι το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Το αντισυλληπτικό χάπι δεν μπορεί να θεωρείται σήμερα μια υπόθεση lifestyle. Είναι σημαντικό εργαλείο περιορισμού των εκτρώσεων και προφανώς η χρήση του πρέπει συνοδεύεται από μια καμπάνια ενημέρωσης και σεξουαλικής αγωγής που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο».

Ο καταρχάς θετικός απόηχος της απόφασης εξουδετερώνεται όμως με τη δεύτερη ανάγνωση και την άμεση διαπίστωση ότι αφενός τη δαπάνη για τα αντισυλληπτικά θα «καλύψουν» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφετέρου ότι πρόκειται για αποσπασματικό μέτρο-  πυροτέχνημα που αναδεικνύει μόνο την ανύπαρκτη πολιτική προαγωγής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων στην Ελλάδα και την απουσία κάθε σχετικού σχεδιασμού.

Τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000, αριθμός που κατά τους ειδικούς μαρτυρά ότι το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της αντισύλληψης έχει χαθεί.

Ακόμη κι αν προσπαθήσει να αγνοήσει κάποιος την διατύπωση- ευχολόγιο του κ. Ξανθού σχετικά με την αξία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στους εφήβους και την έναρξή της από τη σχολική τους ζωή, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει τη λογική που υιοθετεί για τον τρόπο, παρότι γιατρός: είναι η στρεβλή λογική της καμπάνιας ενημέρωσης για ένα τόσο μείζον θέμα, τη στιγμή που σήμερα είναι κοινός τόπος στην επιστημονική, ιατρική και εκπαιδευτική κοινότητα, ότι η πραγματικότητα επιτάσσει την ένταξη μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, όπως έχουν κάνει άλλα κράτη εδώ και χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φαίνεται επίσης ότι διαφεύγει της προσοχής του υπουργού Υγείας ότι η διαφύλαξη της σεξουαλικής υγείας δεν αφορά μόνο στην αποφυγή των ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οι ειδικοί της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν αναφέρει σε ημερίδα τους τον περασμένο Φεβρουάριο πως πρέπει η πολιτεία να επικεντρωθεί στην προαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων. «Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς  Μεταδιδομένων Νοσημάτων» είχαν τονίσει, προσθέτοντας πως στην κορυφή της εκπαίδευσης θα πρέπει να βρίσκεται το ανδρικό προφυλακτικό, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να το χρησιμοποιούν σε κάθε σεξουαλική τους επαφή, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (ΣΜΝ). Τα τελευταία καταγράφουν σημαντική αύξηση στην Ελλάδα: ένας στους πέντε οροθετικούς με HIV/AIDS δεν γνωρίζει ότι είναι οροθετικός, όπως και 8 στους 10 ασθενείς με ηπατίτιδα C δεν γνωρίζουνι την κατάσταση της υγείας τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.