Γ.Σταθάκης: «Η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να είναι βασικός πυλώνας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας»

Γ.Σταθάκης: «Η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να είναι βασικός πυλώνας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας»

Τη διαβεβαίωση ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ, συμμερίζεται την άποψη της τοπικής κοινωνίας για τον ισχυρό ρόλο της ΔΕΗ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και στο μέλλον, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του περιφερειάρχη, όλων των βουλευτών της Δ. Μακεδονίας, εκπροσώπων κομμάτων, εργαζομένων στη ΔΕΗ, κ.ά..

«Είμαστε ακριβώς στην ίδια προσέγγιση στο θέμα της ενέργειας, στον ρόλο της ΔΕΗ, στην ανάγκη να υπάρξει ισχυρός πυλώνας της ΔΕΗ στο ενεργειακό μας σύστημα» και στο μέλλον, είπε ο κ. Σταθάκης, απευθυνόμενος στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η απαίτηση πώλησης μεριδίου της ΔΕΗ επανήλθε στη διαπραγμάτευση από πλευράς των θεσμών, ενώ με ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα είχε διευθετηθεί, τονίζοντας ότι σε αυτό έπαιξε τον κύριο ρόλο η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η καταδίκη της χώρας μας για τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει με τους θεσμούς την ιδιωτικοποίηση με το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», την πώληση του 30% των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ με οριζόντιο τρόπο, καθώς και την πώληση 100% του ΑΔΜΗΕ. Υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε να ανατρέψει αυτές τις εξελίξεις, προωθώντας για τον ΑΔΜΗΕ τη διατήρηση του 51% υπό δημόσιο έλεγχο και με ακύρωση του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ», με παράλληλη ελάττωση του ρόλου της στη λιανική αγορά, ώστε και να διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η ισχυρή παρουσία της, χωρίς όμως να αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι αυτό που άλλαξε εν πολλοίς τα δεδομένα, ήταν η οριστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ως κατάληξη της επταετούς δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε ως αντικείμενο την μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στους λιγνίτες της χώρας. Η απόφαση, όπως είπε ο υπουργός, καταδικάζει την Ελλάδα και ορίζει σαφώς και τον τρόπο που πρέπει να συμμορφωθεί, δηλαδή στην προκήρυξη διαγωνισμών για τα τέσσερα νέα λιγνιτωρυχεία της χώρας, να αποκλειστεί η ΔΕΗ και να συμμετάσχουν μόνο ιδιώτες.

Ο υπουργός επεσήμανε, ότι με δεδομένο ότι δεν επίκειται προκήρυξη διαγωνισμού στο ορατό μέλλον γι’ αυτά τα λιγνιτωρυχεία που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και τώρα και οι θεσμοί – επανέρχονται και ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα. «Οι θεσμοί επανέφεραν στη διαπραγμάτευση, μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου την παλιά θέση, την οποία είχαμε εμείς ακυρώσει, δηλαδή την «Μικρή ΔΕΗ» και ζήτησαν να πωληθεί άμεσα ένα ποσοστό της ΔΕΗ προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος ανταγωνισμού στην παραγωγή ενέργειας». Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε μάλιστα, ότι η συζήτηση στη διαπραγμάτευση ξεκίνησε αρχικά με πρόταση των θεσμών να πουληθεί και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το 40% της ΔΕΗ, και συνέχισε:

«Η δική μας θέση ήταν και παραμένει, ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αναζητώντας μια λύση, ακριβώς εκεί που μας δεσμεύει η απόφαση αυτή και δεν πρόκειται να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο. Έτσι, η συζήτηση επανήλθε και επανεπικεντρώθηκε στο θέμα του λιγνίτη. Η διαπραγμάτευση πήρε αρκετό καιρό απ’ ότι ξέρετε, είναι ακόμη εν εξελίξει, απλώς τώρα πια βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε όλοι ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα κλείσει μέχρι το επόμενο Eurogroup, μέχρι τις 7 Απριλίου».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, συζητιέται σε χρονικό ορίζοντα ως το τέλος του προγράμματος το 2018, να ξεκινήσει ένας διάλογος, που το επόμενο φθινόπωρο θα καταλήξει σε κάποιο σχέδιο και σε αυτή τη συζήτηση θα συμμετέχει «η κυβέρνηση, οι θεσμοί και η ΔΕΗ». Στον διάλογο, «ένα θέμα θα είναι το ύψος του ποσοστού του χώρου που πρέπει να δημιουργηθεί στο λιγνίτη: Εκεί νομίζω ότι καταφέραμε να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα, με συμμετοχή άμεση, ή έμμεση, ή με συμμετοχή άμεση, ή έμμεση άλλων θεσμών τοπικών, περιφερειών, δήμων, κ.ο.κ., θα μπορέσει να είναι στις κατηγορίες των επιχειρήσεων οι οποίες θα διεκδικήσουν ενός τέτοιου τύπου παραχώρηση».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εμμένει σε διαδικασίες διαφάνειας «για να μην υπάρξουν οποιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες» και προσχωρεί στο διάλογο, έχοντας αποκλείσει τις αρχικές αξιώσεις της άλλης πλευράς για πώληση μεριδίου επί του συνόλου των μονάδων της ΔΕΗ, άρα και των υδροηλεκτρικών, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ως προαπαιτούμενο για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το σχήμα (μονάδες που αποσύρονται το 2019, από αυτές που έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κ.α.).

«Είναι μια δύσκολη συμφωνία, το καταλαβαίνουμε όλοι, από την άλλη πλευρά υπάρχουν ορισμένα αναπόδραστα δεδομένα, τα οποία δε μπορούμε να τα αγνοήσουμε» είπε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας ότι ο διάλογος αυτός θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και θα γινόταν ανεξαρτήτως μνημονίου και πρόσθεσε:

«Οποιαδήποτε συμφωνία και να κάνουμε, οποιοδήποτε σχέδιο και να συζητήσουμε, στο επίκεντρο θα διατηρήσει τη σταθερότητα μας να στηριχθεί η ΔΕΗ ως ο βασικός πυλώνας, δεύτερον θα δημιουργήσει δυνατότητες όλη αυτή η όποια μετατόπιση να είναι ανοιχτή σε σχήματα, με συνθήκες ανοιχτές στην τοπική κοινωνία, ή σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα, τρίτον στο επίκεντρο παραμένει βεβαίως η απασχόληση των εργαζομένων».

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε πως η χώρα μας έχει δεσμευτεί στους στόχους του 2030 για μείωση των ρύπων, αλλά ο λιγνίτης θα παραμείνει «βασικό στοιχείο» του ενεργειακού μίγματος, έστω και μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν σαφή θέση: Είναι υπέρ του σχεδίου που είχαν εφαρμόσει και πριν, ζητούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση και του ΑΔΜΗΕ και την πώληση της ΔΕΗ – μεγάλου μέρος των μονάδων και οριζόντια της ΔΕΗ. Η δική μας θέση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο και μια στρατηγική βιώσιμη, ανοιχτή, που θα στηρίξει τη ΔΕΗ και θα στηρίξει και την τοπική κοινωνία» είπε ο υπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.