ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ελπίδες για κάποια λύση στις διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση

Ελπίδες για κάποια λύση στις διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε το μεσημέρι της Τετάρτης μία κίνηση υψηλού ρίσκου, ζητώντας Σύνοδο Κορυφής εάν δεν βρεθεί λύση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, στη συνέχεια όμως, το βράδυ της ίδιας ημέρας, χαμήλωσε τους τόνους, ώστε να μην φανεί ότι εκβιάζει την ευρωζώνη, αλλά και να μην χρεωθεί μία πολιτική αποτυχία σε περίπτωση που το αίτημά του δεν βρει καν ανταπόκριση. Προσερχόμενος στο δείπνο που του παράθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ερωτηθείς εάν θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ότι τελικά δεν θα χρειαστεί: «Νομίζω πως όχι» ήταν η απάντησή του.

Η κυβέρνηση είχε στο μεταξύ αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Κομισιόν για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις από το 2019, με μετάθεση της μείωσης του αφορολόγητου το 2020 και μόνο εάν πέσουν έξω οι προβλέψεις για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018 να εφαρμοστεί κι αυτή ένα χρόνο νωρίτερα.

Η συμβιβαστική αυτή πρόταση δεν διαφέρει σημαντικά από όσες προτάσεις είχε στα χέρια της η Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, -ιδίως όταν προβλέπει εφάπαξ μείωση στις συντάξεις και όχι σταδιακή από το 2019- ωστόσο κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρονικά περιθώρια και πως το πλήρες αδιέξοδο στις συζητήσεις κοστίζει στην οικονομία και άρα χρειάζεται μία πρόοδος στην όλη διαδικασία.

Το θέμα όμως που προκαλεί αγωνία στην κυβέρνηση είναι η στάση του Βερολίνου, καθώς η γερμανική πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, κάτι που ενδεχομένως να κάνει σήμερα μετά τη συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισλεμπλουμ. Από το Μαξίμου εκφραζόταν η εκτίμηση ότι λόγω των αντιθέσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό (χριστιανοδημοκράτες – σοσιαλδημοκράτες) αυτή τη φορά το Βερολίνο δεν θα είναι άκαμπτο και δεν θα προτάξει ουσιαστικά την τιμωρητική διάθεση του κ. Σόιμπλε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Τις ίδιες αγωνίες έχει και για τη στάση του ΔΝΤ, καθώς υπάρχουν αντιφατικές εκτιμήσεις για την τακτική του Ταμείου: από τη μία μπορεί να θέλει να καθυστερήσει τις όποιες αποφάσεις πριν την εαρινή του σύνοδο στις 21 Απριλίου, αλλά από την άλλη διαχέονται πληροφορίες ότι αντίθετα, θέλει μία ξεκάθαρη τεχνική συμφωνία μέχρι τότε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση πάντως φέρεται να έχει σοβαρές προσδοκίες μετά τις επαφές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες τις τελευταίες ημέρες, αν και το Μαξίμου απέφυγε να παράσχει την οποιαδήποτε σοβαρή ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.