Ευ. Τσακαλώτος: «Παρελθόν η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – Αυτή η εποχή έχει τελειώσει»

Ευ. Τσακαλώτος: «Παρελθόν η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – Αυτή η εποχή έχει τελειώσει»

Την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τον χαιρετισμό του στη Διεθνή Ημερίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με θέμα «Επίλυση Διαφορών και Προστασία Φορολογουμένων».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε συγκεκριμένα ότι η εποχή όπου οικονομικές δυνάμεις φοροδιέφευγαν ανεξέλεγκτα έχει τελειώσει. «Για πολλά χρόνια τα έσοδα στην Ελλάδα υστερούσαν από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 6-7%, γεγονός που αποκαλούνταν και νόμιμη φοροδιαφυγή. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει, τα έσοδα πρέπει να αυξάνονται για να μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της Επίλυσης Διαφορών που είναι κρίσιμο για τις σχέσεις μεταξύ των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντησή του – που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 πμ – με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομιών Dr Markus Soder είπε ότι αυτή θα αφορά και την παροχή τεχνικής βοήθειας για το φορολογικό μας σύστημα.

Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, αναφερόμενος στην διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της Φορολογικής Διοίκησης. Όπως είπε μια σύγχρονη φορολογική διοίκηση πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών. Ο ίδιος παρουσίασε τους ομιλητές της Ημερίδας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διακεκριμένα στελέχη της φορολογικής διοίκησης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος με την ιδιότητα του Προέδρου του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών επισήμανε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος τονίζοντας ότι οι σχέσεις κράτους και φορολογούμενων εξακολουθούν να είναι προβληματικές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πολύ υψηλό ποσοστό ενδικοφανών προσφυγών που γίνονται αποδεκτές τον οποίο απέδωσε σε «υπερβάλλον ζήλο» των φορολογικών αρχών κατά τον έλεγχο στο όνομα της επίτευξης των στόχων για τα έσοδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.