Υπεροπτικός ο Βαυαρός ΥΠΟΙΚ σε Ευ. Τσακαλώτο: «Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις – Η δέσμευση δεν είναι αρκετή»

Υπεροπτικός ο Βαυαρός ΥΠΟΙΚ σε Ευ. Τσακαλώτο: «Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις – Η δέσμευση δεν είναι αρκετή»

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}

Η συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα, η οποία και κράτησε μία και πλέον ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών Μάρκους Σόντερ τέθηκαν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα μέτρα και οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. 

Ο Γερμανός αξιωματούχος έδειξε την δυσπιστία του για τις προθέσεις της κυβέρνησης και εμφανίστηκε σκληρός στις δηλώσεις του, πριν αλλά και μετά τη συνάντηση.

Οι δηλώσεις του κ.Σόντερ έγιναν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συνάντηση στο υπουργείο  –σεβόμενος προφανώς την απροθυμία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ που είχε εκφραστεί από την Κυριακή με δελτίο τύπου που τόνιζε πως δεν θα υπάρξουν δηλώσεις.

Ο Μάκρκους Σόντερ όμως μίλησε στους Γερμανούς δημοσιογράφους. Ανέφερε πως είχε μια «αξιοπρεπή συνομιλία» με τον Έλληνα ομόλογο του και, όπως μεταδίδουν, δήλωσε μετά την συνάντηση τα εξής:

«Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει προσπάθειες να φέρει σε πέρας ό, τι είναι απαραίτητο, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η υλοποίηση. Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δέσμευση δεν είναι αρκετή».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα καταλήξει να είναι κακό για την ίδια την Ελλάδα, γιατί τότε οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα υποχωρήσουν». Επιπλέον απέκλεισε έξοδο από της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ – κάτι που το είχε υποστηρίξει στο παρελθόν  αλλά είπε πως δεν είναι πλέον στην ατζέντα: «Το Grexit δεν είναι ζήτημα πια. Μια πρόσθετη διαίρεση της Ευρώπης δεν θα ήταν σωστή αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Και πριν τη συνάντηση, σε δηλώσεις του επίσης στο Γερμανικό DPA, είχε αναφέρει ότι «είναι μια ευαίσθητη επίσκεψη και μια δύσκολη αποστολή. Είμαι ιδιαιτέρως ανήσυχος για το κατά πόσο οι Έλληνες είναι πραγματικά σοβαροί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Για αυτό βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Από ελληνικής πλευράς ​κ​ύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν πως στη συνάντηση Σόντερ- Τσακαλώτου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών του τόνισε ότι «μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την ρύθμιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως κατ επανάληψιν έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά τη συνάντηση –και δεδομένου ότι ο Βαυαρός αξιωματούχος είχε κάνει ήδη δηλώσεις- το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως «ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του τον υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας Dr.  Markus Söder. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον ομόλογό του  για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για  τα βήματα που έπονται για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Ο Dr Söder με την σειρά του επεσήμανε ότι η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση.  Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώτος ανάπτυξε την θέση της ελληνικής πλευράς, υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, στη δεδομένη στιγμή,  θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.