ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Συνάντηση Τσίπρα-Κλίρσνερ με θέμα την αργεντίνικη χρεοκοπία και τη Βενεζουέλα

Συνάντηση Τσίπρα-Κλίρσνερ με θέμα την αργεντίνικη χρεοκοπία και τη Βενεζουέλα

Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα σε μια επίσημη επίσκεψη στου Μαξίμου… 

Η Κριστίνα Κίρσνερ είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας της το 2007, μετά από τη διακυβέρνηση του συζύγου της, Νέστωρος Κίρσνερ, εφαρμόζοντας ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για έξοδο από τη χρεοκοπία, το οποίο είχε αναφέρει το 2012 στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ως παράδειγμα προς μίμηση. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η Αργεντινή μπήκε ξανά σε μια μεγάλη οικονομική περιδίνηση, η Κίρσνερ έχασε την εξουσία και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης στην Αργεντινή κατηγορούμενη για τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ κράτησε περισσότερο από μία ώρα. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και αναφέρθηκε στις κοινές εμπειρίες των δύο χωρών. «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική. Παρ’ ότι βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά αισθανόμαστε ότι έχουμε ίδια ιδιοσυγκρασία», τόνισε και πρόσθεσε: «Ζήσαμε από κοντά και τις περιπέτειές σας αλλά και τα κατορθώματα σας». Η κ. Κίρσνερ είπε στον πρωθυπουργό πως επισκέφθηκε τον Παρθενώνα και εντυπωσιάστηκε, ενώ αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κριστίνα Κίρσνερ συζήτησε με τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή, όπου από τα τέλη του 2015 κυβερνάει ο κεντροδεξιός Μαουρίσιο Μάκρι, για τον νεοφιλελευθερισμό, για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν και για τη μεγάλη πολιτική και οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανά διαστήματα στο γραφείο του πρωθυπουργού έμπαιναν τόσο ο κ. Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα κ. Νίκος Καρανίκας.

Την κ. Κριστίνα Κίρσνερ υποδέχθηκε στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Κατά τη συζήτηση που είχαν στο γραφείο του, μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις κοινές ιστορικές πολιτικές και οικονομικές εμπειρίες της Ελλάδας και της Αργεντινής.

Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του κ. Νίκου Βούτση, ο οποίος ουσιαστικά είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας. «Η χώρα μας υπήρξε θύμα μιας 7χρονης δικτατορικής κυριαρχίας πριν από 50 χρόνια και επίσης πρόσφατα και για 8 χρόνια είναι σε μια κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και άρα οι εμπειρίες και των δύο χωρών και σε αυτά τα ζητήματα δυστυχώς είναι παραπλήσιες και συγγενικές».

Η κ. Κίρσνερ αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αργεντινής να ανοίξει τον δρόμο για την αποφυλάκιση εκατοντάδων βασανιστών της στρατιωτικής χούντας της περιόδου 1976 – 1983. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε της Αριστεράς ούτε της Δεξιάς, είναι απλά ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει όλοι να τα σεβόμαστε», τόνισε.

Η Κριστίνα Κίρσνερ το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής. Η κ. Κίρσνερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνησή της στην Αργεντινή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ακολούθησαν τη χρεοκοπία στις αρχές του 2000. «Μπορέσαμε ξανά να κατευθύνουμε τα χρήματα σε επενδύσεις, στη βιομηχανία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δημιουργήσαμε ξανά κατανάλωση και ροή χρήματος.

Καταφέραμε να πληρώσουμε τα χρέη μας και να δώσουμε κονδύλια στην υγεία και στην παιδεία». Η κ. Κίρσνερ επιτέθηκε στον σημερινό πρόεδρο της Αργεντινής, τον κεντροδεξιό Μαουρίσιο Μάκρι, για τις απολύσεις και τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στα ΜΜΕ της Αργεντινής, τα οποία, όπως είπε, ανήκουν σε έναν μεγάλο ιδιωτικό όμιλο και έχουν στραφεί εναντίον της και μάλιστα αναρωτήθηκε αν και στην Ελλάδα υπάρχει μονοπώλιο στα ΜΜΕ.

Με περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Η Δικαιοσύνη στην Αργεντινή ερευνά την εμπλοκή της Κριστίνα Κίρσνερ σε πολύ σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς. Μάλιστα, της έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα και για να της επιτραπεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη πήρε ειδική άδεια από τον δικαστή Κλαούντιο Μπονάδιο, ο οποίος μάλιστα της επέβαλε και χρηματική εγγύηση 8 χιλιάδων ευρώ.

Η Δικαιοσύνη έχει «παγώσει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κίρσνερ, ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Αργεντινή μέχρι τις 19 Μαΐου και μέσα σε 48 ώρες να παρουσιαστεί στις δικαστικές Αρχές. Για το μεγάλο σκάνδαλο, γνωστό ως «Los Sauces», η Κίρσνερ κατηγορείται ότι πήρε μίζες εκατομμυρίων από επιχειρηματίες στους οποίους έδωσε δημόσια έργα. Η ίδια έχει δηλώσει πως πρόκειται για «πολιτική δίωξη άνευ προηγουμένου». Τους επόμενους μήνες, πάντως, αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη. Η Κίρσνερ, η οποία ματαίωσε το ταξίδι της στην Αγγλία, σήμερα αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με ευρωβουλευτές και την Παρασκευή να επιστρέψει στην Αργεντινή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 22.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 25.2px; font: 18.0px Times; color: #333333; -webkit-text-stroke: #333333; background-color: #ffffff; min-height: 23.0px}
span.s1 {font-kerning: none}
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 22.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 25.2px; font: 18.0px Times; color: #333333; -webkit-text-stroke: #333333; background-color: #ffffff}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 47.0px; font: 35.0px Times; color: #2d363d; -webkit-text-stroke: #2d363d; background-color: #ffffff}
span.s1 {font-kerning: none}
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 22.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 25.2px; font: 18.0px Times; color: #333333; -webkit-text-stroke: #333333; background-color: #ffffff; min-height: 23.0px}
span.s1 {font-kerning: none}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.