Σε μακρά προεκλογική περίοδο εισήλθε πλέον η χώρα με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Πότε; Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019.

Βασικά επιχειρήματα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θ’ αποτελέσουν η «καθαρή έξοδος» τον Αύγουστο, και μέσω αυτής η πιθανολογούμενη αναστολή της περικοπής των συντάξεων, είτε με ανοχή των δανειστών (υπόθεση μάλλον δύσκολη) ή μονομερώς με «ηρωική» σύγκρουση μαζί τους και οι εξελίξεις περί την συμφωνία με τα Σκόπια.

Η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο. Αν δε, υπάρξει και έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από την Ρωσία (οι σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη), τότε τινάζεται στον αέρα ολόκληρο το ισοζύγιο εσόδων-δαπανών του 2018. Μια τρύπα πάνω από 500 εκατ. ευρώ, μόνο εύκολο δεν είναι να κλείσει σε λιγότερο από έξι μήνες.

Και αυτό σημαίνει όχι απλά ότι θα κόψει τις συντάξεις, αλλά και ότι θα επιβάλλει και νέα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση λέει ότι «Δεν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

Τον Αυγουστο του 2015, διαβεβαίωνε δημόσια και επίσημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν «βάλει πλάτη» στο νέο Μνημόνιο, ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες… προκήρυξε μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Η συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας έχει «βουλιάξει» την κυβέρνηση. Αυτό το «βούλιαγμα» δεν αποτυπώνεται ούτε καν στις 8-12 μονάδες διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Η διαφορά στην κάλπη θα είναι μεγαλύτερη αν η ΝΔ αποφύγει την «χοντρή» γκάφα.

Είναι γεγονός ότι έχει επιστρέψει η μπαρουφολογία για «δημοψηφίσματα» και «αλλαγές του Συντάγματος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οτι και να θέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ότι και να στηρίξει, θα το χάσει. Αν θέλει να κερδίσει, θα πρέπει να στηρίξει το αντίθετο…