Φωτίου: «Είμαστε στα προ εποχής κρίσης επίπεδα για την παιδική φτώχεια»

Φωτίου: «Είμαστε στα προ εποχής κρίσης επίπεδα για την παιδική φτώχεια»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα προ εποχής κρίσης επίπεδα για την παιδική φτώχεια», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ενώ τόνισε πως αυτό θα αποδειχθεί περίτρανα, όταν θα δημοσιευθούν του χρόνου τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2018, όπου όπως πρόσθεσε, θα φανεί μια τεράστια πτώση και στη φτώχεια και στην παιδική φτώχεια.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και κληθείσα να σχολιάσει στοιχεία που δημοσίευσαν ο ΟΟΣΑ και η Eurostat, η κ. Φωτίου σημείωσε πως η χώρα μας τις εποχές της ευμάρειας εξακολουθούσε να είναι από τις πρώτες στην παιδική φτώχεια και γενικά στη φτώχεια.

«Η παιδική φτώχεια το 2008 ήταν εξαιρετικά υψηλά, στο 23%, δηλαδή πριν αρχίσει η κρίση ήταν πάρα πολύ ψηλό το ποσοστό εκείνη την εποχή και στο 28,1% ήταν η φτώχεια, σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθεση της Eurostat. Το 2008 το κατώφλι της φτώχειας στην Ελλάδα ήταν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ και αυτό το κατώφλι το 2016 έφτασε τις 4.500 ευρώ –γι’ αυτό λέμε ότι φτωχοποιήθηκαν οι μεσαίες τάξεις», σημείωσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το 2015, παρέλαβε με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ την παιδική φτώχεια στο 26,5% και μέσα σε δύο χρόνια -με τα εισοδήματα του 2015 και του 2016- το ποσοστό μειώθηκε κατά δύο μονάδες, στο 24,5%.

«Όταν βλέπετε στοιχεία του 2017 τα εισοδήματα είναι του 2016. Τα δύο εκείνα χρόνια κάναμε τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δώσαμε μέσα σε 3 χρόνια συνολικά 1,6 δισ. ευρώ σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής ασφυξίας, όταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ για τη φτώχεια», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι οι πρόσφατες εκθέσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις δράσεις που υλοποιήθκαν το 2017 και συγκεκριμένα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «το οποίο επίσης ρίχνει την παιδική φτώχεια και την φτώχεια γενικότερα και επίσης δεν έχουν υπολογιστεί και όλες οι δράσεις που έχουμε κάνει το 2017 και 2018».

«Δόθηκαν διευκρινίσεις και λύθηκαν παρεξηγήσεις στο υπουργικό συμβούλιο»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείσα σχετικά με όσα διημείφθησαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Φωτίου ανέφερε πως διεξήχθη μια δύσκολη συζήτηση, όμως πολλές διευκρινίσεις δόθηκαν και λύθηκαν παρεξηγήσεις. «Άσχετα από την ένταση του διαλόγου αυτό που γίνεται στο τέλος της μέρας κατανοητό είναι ότι μόνο με διάλογο, ακόμη και με τους πιο δύσκολους διαλόγους, λύνονται τα προβλήματα», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.