Πυρά εισαγγελέων κατά Πολάκη: Οι δηλώσεις του «διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος»

Πυρά εισαγγελέων κατά Πολάκη: Οι δηλώσεις του «διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος»

Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναλάβει σε ανακοίνωσή της την αυτονόητη υποχρέωση των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας να σέβονται την συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «οι δημόσιες αναρτήσεις του υπουργού κ. Πολάκη, οι οποίες ευελπιστούμε να απηχούν μόνο προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, διά των οποίων ψέγει, και μάλιστα ονομαστικά, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς επειδή οι χειρισμοί τους σε εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι της αρεσκείας του, προδικάζοντας και υποδεικνύοντας την επιθυμητή έκβασή τους, υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος» και τονίζουν:

«Ο κ. Πολάκης οφείλει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς, ανεξάρτητοι και αποστασιοποιημένοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής τους, ανταπεξέρχονται στο ακέραιο στο συνταγματικό τους καθήκον υπερβάλλοντας εαυτόν, προκειμένου, με υψηλό φρόνημα, να υπερβαίνουν καθημερινά τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες και ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στο χώρο της Δικαιοσύνης, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρουν άλλοι».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θεσμική εκτροπή

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή» και καλώντας τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Πολάκη.

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από δικαστές και εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ. προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.

Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό.

Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται». Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».

Πολάκης: Είστε πλέον προβλέψιμοι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανεπηρεάστος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης από τη σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας γράφει προς τους δικαστές ότι «καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι» προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει αναφορές προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις υποθέσεις που χειρίζονται οι τέσσερις δικαστές τους οποίους είχε κατονομάσει σε προηγούμενη ανάρτησή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.