A.Τσίπρας: «Η Συμφωνία για το Σκοπιανό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας»

A.Τσίπρας: «Η Συμφωνία για το Σκοπιανό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας»

Λίγο πριν τις 20:00 ξεκίνησε την συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την δημοσιογράφο, Έλλη Στάη.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε:

«Πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για άλυτο πρόβλημα εξαιτίας της αδράνειας κυβερνήσεων. Είναι βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Θεωρώ ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της θητείας μου.

Tο δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα μας είναι η θέση που απέκτησε η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα, μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια».

Για την μετά Ζάεφ εποχή

Αναφορικά με το τι θα γίνει εάν θα υπάρξει ένας νέος Γκρούεφσκι μετά τον Ζόραν Ζάεφ στην πΓΔΜ ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

«Δεν έχει κανένα συμφέρον τη διάλυση της χώρας. Έχουμε έναν νευρικό γείτονα, ο οποίος αποτελεί απειλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

“Δεν είναι μόνο ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και 27 χρόνια, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για στάση Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό

«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει, είχε συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή ακολουθούμε, συνεχώς προσπαθούσε να κάνει πιο ευέλικτη τη στάση του», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ.

«Μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην συνέχεια σε δύο μεγάλα αγκάθια, την γλώσσα και την ταυτότητα, λέγοντας: “

Θεωρώ ότι και τα 2 είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου συμφέροντος.

Εγώ δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος, τα βλέπω μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος”.

Πότε έρχεται στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών;

“Πριν σας πω το πότε, να σας πω ότι ανεξάρτητα από την συζήτηση που έγινε, όλοι γνωρίζουν τα πάντα. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει. Είναι όλα στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία.

Η ζημία σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στα Σκόπια, που αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, να αλλάξει την ονομασία της. Εμείς τους αναγκάζουμε να αλλάξουν το όνομά τους. Όλες οι χώρες τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το αεροδρόμιό τους Μακεδονία, να λένε το πανεπιστήμιό τους Μακεδονία. Εμείς έχουμε το δικαίωμα. Αν μετά από όλα αυτά δεν περάσει η Συμφωνία εδώ, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς”!

Επίθεση και στον Λεβέντη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Αν συγκαλούσαμε ένα συμβούλιο των 8 θα είχε ανταπόκριση; Εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη, περίμενα όμως ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή τη στάση, με μοναδικό γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό όφελος και το να μην πικράνει το ακροδεξιό ακροατήριό του”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.