ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ολα τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις – Τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας, τι σκέφτεται ο Π. Καμμένος

Ολα τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις – Τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας, τι σκέφτεται ο Π. Καμμένος

Ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε χθες το νέο λογότυπο και το βιντεάκι με τις κόκκινες γραμμές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι είναι δώρο άδωρο μιας και δεν έχει πλέον κόμμα. «Μοιάζει με το μαγαζί που έχει βάλει λουκέτο αλλά ο ιδιοκτήτης αλλάζει ταμπέλα μπας και μπει κανένας μέσα», έλεγαν στη Βουλή χθες βλέποντας τον υπουργό Αμυνας να μιλά και να τον ακούει μόνον η κ. Κόλλια – Τσαρουχά.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του είχαν… άλλες ασχολίες.

Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχουν δημιουργηθεί τα πράγματα οι ΑΝΕΛ μοιάζουν με ένα κόμμα – σφραγίδα, με πρόεδρο αλλά χωρίς βουλευτές και στελέχη. Αναζητούνται βεβαίως και οι οπαδοί μιας και οι δημοσκοπήσεις, πριν τις νέες αστειότητες, έδειχναν ότι οι ΑΝΕΛ θα πάρουν ποσοστό κοντά στο 1%.

H αυριανή ημέρα θα είναι… Μεγάλη Παρασκευή για τον Πάνο Καμμένο. Οποια απόφαση κι αν πάρει μάλλον με «σταύρωση» θα μοιάζει και χωρίς καμιά ελπίδα ανάστασης.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Open του έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο οποίο θα πρέπει αύριο να απαντήσει ο υπουργός Αμυνας.

Το μήνυμα ήταν: «Είτε ψηφίζεις τη συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζεις να στηρίζεις, όπως έκανες και με άλλα νομοσχέδια που δε συμφωνούσες. Είτε αίρεις την εμπιστοσύνη σου στην κυβέρνηση και… σου παίρνω τρεις – τέσσερις βουλευτές».

Τι θα κάνουν οι βουλευτές

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκάθαρα έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. Ο Κόκκαλης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά θα στηρίξει μια πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η Ελενα Κουντουρά δεν έχει μιλήσει καθόλου προς τιμήν της, αλλά όλοι λένε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Ο Ζουράρις έχει πει ότι δεν θα συμβάλει στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση ακόμη κι αν δεν αποδέχεται τις Πρέσπες. Ή όπως είχε πει κάποτε στον Νίκο Κοτζιά εδώ έχουμε πάθει «σμίκρυνση εγκεφάλου».

Αν λοιπόν ο Καμμένος κάνει το απονενοημένο διάβημα και αύριο φύγει από την κυβέρνηση το ερώτημα είναι ποιοι θα τον ακολουθήσουν. Ο Κατσίκης και η Κόλλια – Τσαρουχά;

Τότε οι ΑΝΕΛ ουσιαστικά παύουν να είναι κόμμα, χάνουν τα κοινοβουλευτικά τους προνόμια, ο Καμμένος είναι επί της ουσίας… καμένος πολιτικά.

Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζει ότι ο «εξαιρετικός υπουργός Αμυνας», όπως τον χαρακτήρισε, είναι αρχομανής αλλά ταυτόχρονα είναι και φοβισμένος. Φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία του και δεν θα είναι ούτε υπουργός των κόκκινων χαλιών ούτε καν επικεφαλής μιας σοβαρής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Και βεβαίως φοβάται ότι οι κάλπες, αν τις προκαλέσει, θα φέρουν πιο κοντά το πολιτικό του τέλος και την ασυλία που του παρέχει η βουλευτική ιδιότητα.

Ο Πάνος Καμμένος έχει καταφέρει πολλές φορές να αποκρούσει τις προτάσεις άρσης ασυλίας του, όμως, στην επόμενη βουλή, με τόσα μέτωπα ανοικτά θα είναι εξαιρετικά ευάλωτος, αν δεν είναι βουλευτής. Και τον έχουν προειδοποιήσει γι’ αυτό…

Τα δύο ψέματα του Αλέξη

Το μήνυμα του Τσίπρα επί της ουσίας ήταν τελεσιγραφικού χαρακτήρα. Ο Καμμένος ξέρει ότι αν δεν κάνει «κωλοτούμπα», αν δεν βρεθεί μια φόρμουλα λύσης του γάμου με την οποία θα αποφύγει τον εξευτελισμό, θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

Ο «φίλος» του, ο «μεγάλος ηγέτης» και «σύντροφός» του, Αλέξης Τσίπρας, τον αδειάζει κανονικά ή όπως λέει ο λαός, «τον πετάει σαν την τρίχα στο ζυμάρι». Ο πρωθυπουργός ακολουθεί την ίδια κυνική τακτική άλλων ηγετών που υπολογίζουν τα πάντα με βάση την πολιτική τους επιβίωση. Ξεκάθαρα οπορτουνιστικά.

Και τώρα ο Καμμένος αντιλαμβάνεται ότι ο Τσίπρας του έλεγε ψέματα. Πρώτο ψέμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο και μέχρι να τα πουν τότε θα υπάρξει μορατόριουμ.

Η συμφωνία έρχεται μέσα στον Ιανουάριο και ο Καμμένος αντιλαμβάνεται πώς είναι η «εξαπατημένη» σύζυγος που της λέει ψέματα ο σύντροφος.

Το δεύτερο ψέμα είναι ότι δεν θα πάρει βουλευτές του. Προ εβδομάδων το Μαξίμου άφηνε να εννοηθεί ότι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως δεν αποκλείεται τίποτε ως… ανταπόδοση για τη στήριξη που θα παράσχουν. Και ο Καμμένος μένει μόνος του.

Οι δύο δρόμοι του Πάνου

Επομένως, δύο είναι οι δρόμοι που έχει να ακολουθήσει αύριο ο Καμμένος.

Ο πρώτος είναι να κάνει αυτό που του λέει ο Τσίπρας, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται όντως για ένα στημένο παιχνίδι. Να μην ψηφίσει τη συμφωνία αλλά να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ώστε να μην του φύγουν όλοι.

Ο δεύτερος είναι να κάνει την έκπληξη και να φύγει παίρνοντας μαζί του ό,τι θα του απομείνει από το κόμμα. Στην περίπτωση αυτή, κι εφόσον τον εγκαταλείψουν τα στελέχη του, δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, αν δηλαδή θα συνεχίσει να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Ο Καμμένος, όμως, θα έχει μία ευκαιρία. Να διασωθεί στις κάλπες αν το κάνει… Κούγκι κι αρχίσει να μιλάει για την τετραετία Αλλωστε στο Μαξίμου αυτό φοβούνται. Ότι ξέρει πολλά και θα αρχίσει να μιλάει.

Το πιο πιθανό σενάριο, το οποίο ήδη διακινούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Καμμένος θα επιμείνει στη θέση του για άρση της εμπιστοσύνης στη Βουλή. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από την πρωινή παρέμβαση Κατσίκη ο οποίος είπε ότι θα επιμείνουν στην ψήφο κατά της κυβέρνησης και μόνον ο Παπαχριστόπουλος θα είναι εκτός γραμμής. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κι ακόμη κι αν την πάρει το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Μάιο είναι και το πιο πιθανό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.