Κεντροαριστερά: Ποιοι προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Κεντροαριστερά: Ποιοι προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το τέλος της συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως κοιτάζει προς την κεντροαριστερά για ενίσχυση των δυνάμεών του. Ποιοι είναι, όμως, εκείνοι που φαίνονται πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν;

Από την δεξιά αυτή διεύρυνση ο Αλέξης Τσίπρας «φορτώνεται» στα ψηφοδέλτιά του τους Ελενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Kώστα Ζουράρι, ίσως και άλλους που θα θελήσουν να προσκολληθούν τελευταία στιγμή.

Προς την κεντροαριστερά λοξοκοιτάζει ο Τσίπρας

Υπάρχουν όμως και άλλες εφεδρείες προθύμων, αυτοί που αποκαλούνται ειρωνικά στα social media «ισαποστάκηδες»… Που εδώ και καιρό παίρνουν ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά στην ουσία φλερτάρουν με την ριζοσπαστική αριστερά. Αυτή είναι η νέα δεξαμενή που θέλει να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο.

Η δεξαμενή των προθύμων περιλαμβάνει στελέχη της κεντροαριστεράς, που είτε επιδιώκουν να βρουν θέση και ρόλο στο νέο προεκλογικό τοπίο που διαμορφώνεται, είτε θεωρούν πως η παρουσία του «κανονικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ» όπως υποστηρίζουν, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούν να αποφύγουν. Εκτιμούν ότι μόνο με την συμμετοχή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα θα διαμορφωθεί η νέα κεντροαριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ στηρίζει Τσίπρα

Πρώτος και καλύτερος ο Γιάννης Ραγκούσης, για ένα φεγγάρι εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου, υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δοκίμασε και τις δυνάμεις του και ως υποψήφιος αρχηγός αλλά απέτυχε, πέρασε για ένα διάστημα από το κόμμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης, διαφώνησε και τελικά έμεινε στα αζήτητα. Με μια οβιδιακή μεταμόρφωση, άρχισε να στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος που χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα «τον πιό ανέντιμο πολιτικό της μεταπολίτευσης», λίγο πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό…

Τελικά στην θέση του προτιμήθηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά ο Γιάννης Ραγκούσης δεν σταμάτησε την προσπάθεια. Στηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτηρίζει «εθνικά επωφελή συμφωνία» και βρέθηκε στην πρώτη σειρά, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής έκανε την εμφάνισή της και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, στενή συνεργάτης επίσης του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά εδώ και καιρό χωρίς πολιτική δραστηριότητα.

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής της σύγκλισης του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, προερχόμενος απο το ΚΚΕ, μέλος της κυβέρνησης Σημίτη, κατέχει ίσως το ρεκόρ των μετακινήσεων, αλλά πάντα στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο Νίκος Μπίστης. Αν και συμμέτοχος στην διαμόρφωση του Κινήματος Αλλαγής διαφωνεί τόσο με την γραμμή της Φώφης Γεννηματά όσο και με την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με πιό πολιτικό λεξιλόγιο απ΄ οτι ο Γιάννης Ραγκούσης, υποστηρίζει την ανασυγκρότηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον- υποστηρίζει- κινείται στην σφαίρα της λογικής.

Εγραψε σε πρόσφατο άρθρο του ο Νίκος Μπίστης:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015, αργά αλλά σταθερά, με αντιφάσεις, με μπρος πίσω κινείται στην σφαίρα της λογικής. Ο Τσίπρας στην Ευρώπη δεν είναι ο αποσυνάγωγος των αρχών του 2015 και στο εσωτερικό αντέχει όπως δεν άντεξε καμία κυβέρνηση που εφάρμοσε μνημόνια. Μπορεί και πρέπει να ασκηθεί κριτική για ουσιώδεις πλευρές της πολιτικής του, για τις μέχρι τώρα συμμαχίες του, για τις αγροίκες συμπεριφορές στελεχών και Υπουργών του. Αυτό όμως δεν αντιμετωπίζεται με την απολίτικη και αντιαισθητική κραυγή « Να φύγετε και να πάτε από εκεί που ήρθατε». Αυτή η πολεμική κραυγή συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντικειμενικά ενισχύει και τη ΝΔ. Γιατί ο πιο σύντομος δρόμος για να φύγουν και να πάνε εκεί που ήρθαν περνάει από την υπερψήφιση της ΝΔ. Τον μόνο που δεν βοηθάει είναι το ίδιο το ΚΙΝΑΛ, γιατί το αποκόβει από το αντιδεξιό ακροατήριο».

Στους πρόθυμους για σύγκλιση της κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνεται και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο γνωστός Παν Παν, που και αυτός ήταν στην εκδήλωση για τις Πρέσπες. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη, ήταν αρθρογράφος στο Έθνος απ όπου απολύθηκε λόγω υπερβολικού συριζαϊσμού, ενώ υπήρξε και διευθυντής για ένα φεγγάρι της εφημερίδας Νέα Σελίδα του εκδότη Ηλία Λιβάνη που ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα κινείται στον χώρο της πολιτικής.

Ιδεολογικός «καθοδηγητής» της ομάδας των προθύμων, αν και εκφράζει απλώς τις επιστημονικές του απόψεις, είναι ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης. Τα άρθρα του έχουν συζητηθεί εκτενώς και στην επιστημονική του θέση περί κανονικοποίησης και σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ πατούν εκείνοι που φλερτάρουν, άλλοι ιδιοτελώς και άλλοι όχι, με την σύγκλιση της κεντροαριστεράς.

Εγραψε πρόσφατα ο Νίκος Μαραντζίδης:

«Συμπερασματικά, το ριζοσπαστικό αντι-ιμπεριαλιστικό ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σταδιακά σε κυβερνητικό εθνικολαϊκιστικό κόμμα και στη συνέχεια σε σοσιαλδημοκρατικό, όχι από επιθυμία αλλά από ανάγκη επιβίωσης και προσαρμογής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο σύγχρονο περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ από αντιευρωπαϊκό κόμμα έγινε πρωταθλητής του ευρωπαϊσμού και υποστηρικτής της φιλελεύθερης δημοκρατίας (α λα ελληνικά). Το ίδιο θα συμβεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον, αργά ή γρήγορα. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές που καλούν συνεχώς τον Τσίπρα στις συναντήσεις τους έχουν αντιληφθεί τη δυναμική. Θα την αντιληφθούν και οι Έλληνες σύντροφοί τους, γιατί «η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία».

Κοντά στον Νίκο Μαραντζίδη και ο επίσης καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Λιάκος, σύζυγος της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, που σε άρθρα του στην Εφημερίδα των Συντακτών συντάσσεται και υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί τους επίσης και ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος προκάλεσε έκπληξη γιατί παρευρέθη στην εκδήλωση Τσίπρα για τις Πρέσπες, αλλά και ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ο άλλοτε εκλογολόγος του Μέγκα ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και για ένα διάστημα λέγεται ότι ήταν και σύμβουλός του. Από τον καιρό της υπερήφανης διαπραγμάτευσης του Γιάνη Βαρουφάκη, υποστήριζε ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πορεία κανονικοποίησης και μετά από τις παιδικές ασθένειες του επαναστατισμού, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα εξελιχθεί σε ένα κανονικό, σοσιαλιστικό, λίγο πιο ριζοσπαστικό κόμμα.

Αν και μάλλον ξεχασμένος, κοντά σε αυτήν την ομάδα πρόθυμων, βρίσκεται και ο Στέφανος Τζουμάκας, πάλαι ποτέ κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.