Με… Σωκράτη, στωικούς και Φουκουγιάμα η ομιλία Τσακαλώτου στη Βουλή – Δείτε βίντεο

Με… Σωκράτη, στωικούς και Φουκουγιάμα η ομιλία Τσακαλώτου στη Βουλή – Δείτε βίντεο

Με αναδρομή στους σοφιστές, τον Πρωταγόρα, αλλά και τον -όπως τον χαρακτήρισε- αντιδημοκράτη Σωκράτη και Πλάτωνα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Έχω μια βαθιά αγάπη για τους φιλοσόφους που λέγονται σοφιστές. Ο λόγος που έχουν κακό όνομα οι σοφιστές είναι το κύρος που έχουν ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας στην Ελλάδα. Γιατί είμαστε περήφανοι για τον Σωκράτη ή τον Πλάτωνα; Επειδή έδωσε μία μέθοδο φιλοσοφίας σε όλο τον κόσμο διαλογική ή είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν επειδή ήταν θεμελιακά αντιδημοκράτης και δίδασκε ότι η δημοκρατία και η πολιτική ήταν για τους λίγους, ήταν μια τέχνη, ενάντια στον σοφιστή Πρωταγόρα;” αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

“Εγώ είμαι υπερήφανος που το 1943 το ΕΑΜ κατέβασε τον κόσμο για να μην παραδοθεί η Μακεδονία στη Βουλγαρία αλλά και τον Φεβρουάριο του 1943 που κατέβασε και πάλι τον κόσμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να μην υπάρξει επιστράτευση. Είναι ίδια η ιστορία μας; Δεν το ξέρω», ανέφερε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε:
“Ο Διογένης ο κυνικός μας έλεγε για τους πολίτες του κόσμου… Οι στωικοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο εμπόδιο από τον φραξιονισμό και τον τοπικισμό για να λύσουμε τα προβλήματα… Οι αξίες της δικαιοσύνης του καλού και του ορθού λόγου είναι αυτός ο άλλος δρόμος. Μπορούμε να είμαστε πολίτες του κόσμου γιατί μόνο τότε καταλαβαίνουμε ποιες αξίες μπορούν να ενώνουν τον κόσμο. Προφανώς και δεν λύνονται τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής με αυτόν τον τρόπο μόνο. Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει και ρεαλισμός. Υπάρχουν και όρια -όμως- και στον ρεαλισμό. Γιατί οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει το ένα μέρος σε κακή κατάσταση, δεν είναι συμφωνία, θα σου ξαναβγεί μπροστά», και πρόσθεσε ότι “στο Άουσβιτς δεν ήταν μόνο τα πράγματα που έκαναν κακοί άνθρωποι αλλά και πράγματα που δεν έκαναν καλοί άνθρωποι που μπορούσαν να βοηθήσουν γιατί δεν ήξεραν τον τρόπο».

Αναφέρθηκε, επίσης, «στην εποχή του μεγάλου εκσυγχρονισμού όπως πίστευε ο Φουκουγιάμα» και δήλωσε υπερήφανος που μέσω της Συμφωνίας θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων: «Δεν ξέρω αν μπορούμε να είμαστε όλοι πατριώτες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε ξέρω αν υπάρχει πατριωτισμός που να μπορεί να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό του με τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Αυτό που ξέρω είναι ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα έδωσε η Ελλάδα στην τέχνη, τη φιλοσοφία και τη Δημοκρατία. Αλλά εμείς του ΣΥΡΙΖΑ κοιτάμε μπροστά. Είμαστε περήφανοι και γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων, κέντρο που δεν θα μπορέσει να γίνει αν κοιτάζει μόνο στον νότο και αν δεν έχει τον χώρο να επεκταθεί- όχι με την έννοια της διείσδυσης που ήθελε ο κ. Σημίτης- αλλά με πραγματική αντίληψη συνανάπτυξης» υπογράμμισε ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.