Το σενάριο των «τριών Κυριακών»: Πότε «κλειδώνουν» οι εθνικές και πότε οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Το σενάριο των «τριών Κυριακών»: Πότε «κλειδώνουν» οι εθνικές και πότε οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Εκλογές στις 26 Μαϊου και αλλαγή στην ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πλέον η πιθανότερη επιλογή για τον Α.Τσίπρα.

Αν και δεν έχει αποφασίσει ακόμα, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από όλους να επισπεύσουν το κυβερνητικό έργο αλλά και να λυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που πιθανώς να προκύψουν από τη ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πρόβλημα των ετεροδημοτών είναι δύσκολο να ξεπεραστεί και για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται στο σενάριο των «τριών Κυριακών»: 19 και 26 Μαϊου να γίνουν οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές και την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου οι εθνικές εκλογές.

Μία παραλλαγή αυτού του σεναρίου είναι να πάει ο πρώτο γύρος των αυτοδιοικητικών στις 12 Μαϊου, ο δεύτερος στις 19 και να στηθούν ταυτόχρονα οι κάλπες για ευρωεκλογές και εθνικές στις 26 Μαϊου. Το τελευταίο σενάριο ενισχύει και η βούληση της κυβέρνησης να αποδοθεί ισχυρή πολιτική σημασία στην κάλπη των ευρωεκλογών, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα ενισχύσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός καθώς μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ψήφιση του κατώτατου μισθού και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της; Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει σχεδόν έτοιμα τα ονόματα του τελευταίου ανασχηματισμού της κυβέρνησής του προκειμένου να μπορεί με άνεση να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι της Δευτέρα και θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες αντικαταστάσεις των Ηλιόπουλου και Νοτοπούλου, την πλήρωση της θέσης του υπουργού Εξωτερικών (ο κ. Κατρούγκαλος θεωρείται βέβαιος) αλλά και των θέσεων που έμειναν κενές μετά την αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ.

Ο ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει, πιθανότατα, και πρόσωπο από τον χώρο της κεντροαριστεράς προκειμένου να σηματοδοτηθεί εκ νέου το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η «συνάντηση» των δύο χώρων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και το πρόσωπο δεν έχει κλείσει ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κάνει τα πρώτα του τηλεφωνήματα σε συγκεκριμένα στελέχη του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» που βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κλίμα αυτό, αποτυπώθηκε, άλλωστε, και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι «Οι Πρέσπες ανοίγουν το δρόμο για ενιαίο προοδευτικό μέτωπο». Σύμφωνα με κομματικές πηγές στο επίκεντρο της συνεδρίασης που διήρκησε 4 ώρες βρέθηκαν ο διάλογος με τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη συνεδρίαση επισημάνθηκε πως η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν ουσιαστικό και συντεταγμένο διάλογο με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.