Οι Θεσμοί λένε «όχι» στον Α.Τσίπρα για τα «κόκκινα δάνεια»

Οι Θεσμοί λένε «όχι» στον Α.Τσίπρα για τα «κόκκινα δάνεια»

Οι Θεσμοί απάντησαν «όχι» διά στόματος Ντέκλαν Κοστέλο στον Α.Τσίπρα, καθώς φαίνεται να απορρίπτουν -ως έχει- το σχέδιο της Αθήνας για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α’ κατοικίας.

Τη σοβαρή εμπλοκή στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας που καταγράφει το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σήμερα στην Αθήνα, σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και η Κομισιόν.

Το μήνυμα του Ντέκλαν Κοστέλο είναι πως σε ό,τι αφορά το θέμα της α’ κατοικίας οι δύο πλευρές έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν, ενώ σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα εκτόξευσε καρφιά για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, για το πάγωμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και για το αναποτελεσματικό πλαίσιο κοινωνικών επιδομάτων.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις, είμαστε αισιόδοξοι, είναι το τελευταίο ανοιχτό ζήτημα», είπε αναφερόμενος στο θέμα της πρώτης κατοικίας ο Κοστέλο, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε για ολοκλήρωση των συζητήσεων ως τις 5 Απριλίου», πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία έως τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

Ακόμη, ο Ντέκλαν Κοστέλο παρατήρησε ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και αυτές οι δυσκολίες πρέπει να αποφευχθούν στο νέο πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν δραστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δικαστικής προστασίας και ασφαλιστικές δικλείδες.

Και δεν ήταν αυτά τα μόνο αγκάθια που εξέθεσε δημοσίως ο Ντέκλαν Κοστέλο όσον αφορά το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόνέβαλε θέμα δημοσιονομικού κόστους για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, λόγω της επιδότησης που προβλέπεται, λέγοντας ότι δεν είναι μικρό το ποσό των 150 εκατ. που προβλέπεται για φέτος, τα 200 εκατ. που προβλέπονται για του χρόνου και το συνολικό ποσό των 800 εκατ. ευρώ που προβλέπονται έως το 2022.

Και ο Ντέκλαν Κοστέλο έστειλε το μήνυμα κλείνοντας ως εξής: «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε».

Ακόμη 5-10 χρόνια μεταρρυθμίσεις

Κατά τα λοιπά, ο Ντέκλαν Κοστέλο, όπως επανειλημμένα έχουν πει κατά καιρούς όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών, έστειλε ξανά το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Αν και επιχείρησε να δώσει αισιόδοξη εικόνα της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας, δεν παρέλειψε να αναδείξει την ανάγκη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα, η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζονται 5 με 10 χρόνια για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα», είπε.

«Στο θέμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε»

Καρφιά εκτόξευσε, όμως, ο Ντέκλαν Κοστέλο και για το θέμα των δημοσίων επενδύσεων.

Αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό, έριξε καρφιά στην πρακτική της κυβέρνησης η οποία συστηματικά υποεκτελεί το ΠΔΕ. «Πιέζουμε για βελτίωση των δημοσίων επενδυτικών δαπανών, δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Εκτίμησε ακόμη ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% μπορεί να επιτευχθεί, αλλά υπάρχουν προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και ένα πιο φιλικό φορολογικό περιβάλλον. Και εκεί επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν για τη μείωση του αφορολόγητου που θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Καρφιά και για τα ληξιπρόθεσμα

Ο Ντέκλαν Κοστέλο έριξε τα καρφιά του στην πρακτική της κυβέρνησης να μην εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, λέγοντας «έχετε 27 δισ. ευρώ απόθεμα, αλλά είναι σε καθυστέρηση πληρωμές 2 δισ. ευρώ».

Αναποτελεσματικά και στην… τύχη τα επιδόματα που μοιράζει η κυβέρνηση

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ημερίδα του ΙΟΒΕ, εκτοξεύτηκαν καρφιά και για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης απασχόλησης της Κομισιόν, Μπάρμπαρα Κάουφμαν, παρουσίασε τον πίνακα επιδόσεων του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, όπου πολλά πεδία παραμένουν στο κόκκινο, όπως για παράδειγμα αυτό της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το οποίο παραμένει στο 34,8%, δείγμα του ότι το πλαίσιο των κοινωνικών μεταβιβάσεων δεν είναι στοχευμένο και αποτελεσματικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έκανε μάλιστα αναφορές και στο θέμα του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι αυτή η σημαντική αύξηση είναι απολύτως κατανοητή μετά από τόσα χρόνια αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να παρακολουθήσει με προσοχή τις επιπτώσεις στην απασχόληση και ειδικά των νέων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.