Σπίρτζης: «Έτοιμη η νέα ηλεκτροδοτούμενη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης»

Σπίρτζης: «Έτοιμη η νέα ηλεκτροδοτούμενη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας- Θεσσαλονίκης»

Ολοκληρώθηκε η νέα ηλεκτροδοτούμενη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μέσα στις επόμενες 2Ο ημέρες θα έχει τη δυνατότητα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να δρομολογήσει ηλεκτροκίνητα τρένα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης παρουσιάζοντας τα έργα επί υπουργίας του για την ανάταξη και ανάπτυξη των σιδηροδρόμων. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ενημερωθεί από την Διοίκηση του ΟΣΕ η ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων).

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΟΣΕ για την συμπλήρωση 150 ετών ζωής του Ελληνικού Σιδηροδρόμου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και της Επιτρόπου Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς ο κ. Σπίρτζης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών και Μεταφορών που κατήρτισε πρόσφατα το υπουργείο τονίζοντας ότι αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τα έργα που έχει ανάγκη η χώρα μέχρι το 2037 με ενδιάμεσο σταθμό το 2027.

Τέτοιο σχέδιο καταρτίζεται για πρώτη φορά, είπε ο κ. Σπίρτζης. Το είχε ανάγκη η χώρα και ο Ελληνικός λαός και θα μπορεί μάλιστα να αναπροσαρμόζεται. Πλέον δεν θα μπορεί ο κάθε υπουργός ο κάθε περιφερειάρχης να κάνει έργα για την εκλογική του πελατεία. Μάλιστα στο υπουργείο Υποδομών έχουν συσταθεί δυο διευθύνσεις για να παρακολουθούν την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ Σπίρτζης έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες του μετά τον διορισμό του ως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να ξαναζωντανέψουν τα τελματωμένα και χωρίς χρηματοδότηση σιδηροδρομικά έργα αλλά και στα δύο μεγάλα συγκοινωνιακά έργα διασύνδεσης των Βαλκανικών χωρών .

Τον άξονα Θεσσαλονίκη- Καβάλα – Βουλγαρία – Ρουμανία και τον άξονα Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι. Τόνισε δε την ιδιαίτερη συμβολή που έχει η Ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτό το ζήτημα και οι κοινές διακρατικές εταιρίες Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία των Πρεσπών, είπε, ήταν μια ακτίδα ελπίδας.

« Όραμά μου», τόνισε ο κ Σπίρτζης, «να συμβεί και στην περιοχή των Βαλκανίων αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη που δεν καταλαβαίνει κάποιος που ταξιδεύει όταν διέρχεται τα σύνορα των χωρών της». Ευχαρίστησε επίσης την επίτροπο Μεταφορών για τη συμβολή της στη χρηματοδότηση της ΕΕ στην ανάπτυξη των διαβαλκανικών δικτύων.

Ιστορική αναδρομή στους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους έκανε ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιώργος Κακουλάκης επισημαίνοντας την τεράστια συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και τη νέα εποχή που αναδύεται με την επικείμενη ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης και τηλεδιοικούμενης γραμμής και τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό των νέων υποδομών στο δίκτυο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χαρακτήρισε την εκδήλωση ορόσημο, αφού όπως είπε, το 2019 δεν συμπίπτει μόνο με τα 150 χρόνια από την ίδρυση του σιδηρόδρομου αλλά και με την ολοκλήρωση ή και την έναρξη μεγάλων αναπτυξιακών σιδηροδρομικών έργων που αλλάζουν τον οικονομικό και κοινωνικό χάρτη της χώρας. «Κανένα άλλο δίκτυο ή μέσο στον κόσμο δεν συνέβαλε τόσο πολύ στην πρόοδο και ανάπτυξη των κοινωνιών, κανένα άλλο δίκτυο ή μέσο δεν προκαλεί νοσταλγία, κανένα άλλο δίκτυο ή μέσο δεν δημιούργησε την κουλτούρα και τον πολιτισμό που δημιούργησε ο σιδηρόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.