ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπουργικό συμβούλιο: Αυτή είναι η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου – Πέρασαν οι αλλαγές παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ

Υπουργικό συμβούλιο: Αυτή είναι η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου – Πέρασαν οι αλλαγές παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ

Ελήφθησαν οι αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που κράτησε σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες

Η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή της Ειρήνης Καλού ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου και της Δήμητρας Κοκοτίνη ως νέας εισαγγελέας.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προχώρησε τελικά στις αλλαγές στην κορυφή της «πυραμίδας» της Δικαιοσύνης.

Η κ. Καλού θα διαδεχθεί την Ξένη Δημητρίου η οποία αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουνίου και η Δήμητρα Κοκοτίνη τον Βασίλειο Πέππα που αποχωρεί από την Προεδρία του Αρείου Πάγου.

Τα βιογραφικά της νέας ηγεσίας

Δήμητρα Κοκοτίνη: Γεννήθηκε το 1954 στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 11-12-1997

Στο βαθμό του εφέτη στις 2-8-2001

Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 23-7-2010

Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 3-12-2014.

Η κυρία Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954 (65 ετών) στην Κοινότητα Δαμιανών Ευρυτανίας και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981,το Δεκέμβριο του 2014 προήχθη σε αρεοπαγίτη και τον Οκτώβριο του 2018 σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Ακόμη, ήταν πρόεδρος του ΣΤ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που πριν από λίγες μέρες αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου που δεν ενέκρινε την 7η κατά σειρά άδεια στον πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ακόμη, συμμετείχε στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, όπου ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ελαφρυντικά, μειώθηκε η ποινή του και αποφυλακίζεται, ενώ το 2016 ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και είχε ταχθεί υπέρ των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.

Ειρήνη Καλού: Γεννήθηκε το 1954 στην Ηλιούπολη Αττικής

Διορίστηκε:

α) Πάρεδρος πρωτοδικείου Αθηνών στις 18-2-1981

β) Πρωτοδίκης Αθηνών στις 31-8-1982

Προήχθη:

Στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών στις 15-1-1997

Στο βαθμό του εφέτη στις 3-2-2000

Στο βαθμό του προέδρου εφετών στις 6-8-2009

Στο βαθμό του αρεοπαγίτη στις 14-1-2014.Π.Τσιμπ.

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954 (65 ετών) στην Ηλιούπολη Αττικής και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981, προήχθη στη θέση του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014και στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2018.

Η κυρία Καλού ήταν ανακρίτρια στο Βατοπέδι και είχε απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου, ενώ είχε βάλει τεράστια εγγύηση στον Ιωάννη Αγγέλου για την ίδια υπόθεση.

Ακόμη, η κυρία Καλού είχε ταχθεί υπερ της αθώωσης του Μίμη Ανδρουλάκη για το γνωστό βιβλίο του υπό τον τίτλο «Μν».

Το 2017 ήταν στην πλειοψηφία της απόφασης του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής που είχε εκδοθεί κατά των εργαζομένων.

Η εισήγηση Τσίπρα στο υπουργικό Συμβούλιο

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η άρνησή της να συναινέσει «φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε για την τήρηση του Συντάγματος αλλά «ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους».

Σημείωσε πως «για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση» και πως «ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης».

Όπως δήλωσε στους υπουργούς του ο Αλ. Τσίπρας «ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή» για να προσθέσει: «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της.

Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων.

Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για να καταλήξει προτείνοντας εκλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη: «Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.