Τί θα πει ο Κ.Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις – Η στρατηγική τετραετίας & οι δώδεκα επιλογές της κυβέρνησης

Τί θα πει ο Κ.Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις – Η στρατηγική τετραετίας & οι δώδεκα επιλογές της κυβέρνησης

Στις έξι το απόγευμα, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία-σταθμό για τη στρατηγική της επόμενης τετραετίας, θα αναλύσει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού του σχεδίου.

Κεντρικοί άξονες στην εναρκτήρια τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα είναι το σχέδιο για την λειτουργική δημόσια διοίκηση, την οικονομία και το πακέτο φοροελαφρύνεσεων, την παιδεία και τον πολιτισμό, την υγεία, το περιβάλλον, τις επενδύσεις και την εργασία.

Είθισται, η πρώτη ημέρα να περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ο κατάλογος των ομιλητών θα διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν.

Υπο αυτά τα δεδομένα, το Σάββατο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα γεγονός που θα πυροδοτήσει τον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Εως τότε, όμως, αναμένεται να συγκρουστούν από το δημόσιο βήμα της Ολομέλειας και τα νέα «πολιτικά ζευγάρια». Μετά και την ανακοίνωση των νέων τομεαρχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην σύγκρουση των Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα αλλά και στους Χρ. Σταϊκουρα με τον Ευ. Τσακαλώτο, Αδ. Γεωργιάδη με Ν. Παππά, Μ. Χρυσοχοϊδη με Γ. Ραγκούση και Ν. Κεραμέως και Ν. Φίλη.

Τα καίρια σημεία των προγραμματικών δηλώσεων Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει επί τάπητος τις δώδεκα κεντρικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησής του. Ποιες είναι αυτές οι δώδεκα προτεραιότητες;

-Η ανάπτυξη.

-Η αξία στην ακίνητη περιουσία.

-Η ασφάλεια στο σπίτι και τη χώρα.

-Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον αδύναμο.

-Η εκπαίδευση.

-Η ποιοτική δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες.

-Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζόμενων-επιχειρήσεων.

-Η αναγέννηση της μεσαίας τάξης και ενίσχυση του εισοδήματος.

-Η προστασία του περιβάλλοντος.

-Το σύγχρονο ψηφιακό κράτος.

-Το νέο μοντέλο πολιτισμού.

-Η ισχυρή Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Ολομέλειας και στην πρώτη του ομιλία από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, θα κρατήσει στην προμετωπίδα τη μείωση των φόρων, που θα εξελιχθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί, μεταξύ άλλων, για:

-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.

-Καθιέρωση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη και υπεραποσβέσεις για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.

-Απλοποίηση της μεταβίβασης ακινήτων.

Ξεχωριστό κομμάτι, στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης είναι η στήριξη της οικογένειας και των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει :

-Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

-Αύξηση του ορίου στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Αύξηση στο ένα δισεκατομμύριο του προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται σε 800.000 πολίτες.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός αναμένεται πως θα εστιάσει και στις 120 δόσεις, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο δρόμος της ένταξης σε αυτές να γίνει πιο εύκολος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ειδική μνεία αναμένεται να υπάρξει και για το μέτωπο της ΔΕΗ, καθώς και για τις προσλήψεις που έρχονται μέχρι το τέλος του 2019. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει ήδη από τους υπουργούς του:

-Να… τρέξουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις που αφορούν στο υπουργείο Υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Επιπλέον των παραπάνω προγραμματισμένων προσλήψεων, να δρομολογηθούν άμεσα και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.