ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κ.Μητσοτάκης: «Το κράτος αλλάζει – Ασφάλεια για τον πολίτη – Μειώνεται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ» (βίντεο)

Κ.Μητσοτάκης: «Το κράτος αλλάζει – Ασφάλεια για τον πολίτη – Μειώνεται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ» (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα ως ο τελευταίος ομιλητής χρονικά στην 3η μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης μετά και την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του απευθύνθηκε προσωπικά στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είπε:

«Κ. Τσίπρα θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς αλλά η πλειοψηφία του λαού που τοποθετήθηκε με την ψήφο του. Καλό θα ήταν να αλλάξετε λογογράφο. Γιατί αν τα κάνατε όλα τόσο καλά μάλλον το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί 3 εκλογικές ήττες σε διάστημα έξι εβδομάδων».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Ο λαός μας έδειξε εμπιστοσύνη. Η ευθύνη είναι βαριά, αλλά την αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μίλησαν τόσοι πολλοί βουλευτές αλλά και η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν αρκετά γεμάτη.

Η Βουλή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μιας χώρας που αλλάζει, που περνά στην εποχή της ελπίδας και της δημιουργίας. Είμαι 15 χρόνια βουλευτής αλλά για πρώτη φορά αισθάνθηκα σε αυτήν την αίθουσα έναν αέρα αισιοδοξίας. Η ευθύνη μας είναι βαριά την αναλαμβάνουμε όμως».

Και συνεχίζοντας ανέφερε:

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα που δεν θα αξιοποιήσω για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Τώρα είναι ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την Αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι μπορούμε, και θα το κάνουμε».

Ένας νέος εκλογικός νόμος προσφέρει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ναι, κύριε Τσίπρα, όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιούται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τόνισε:

«Η διαδικασία αυτή των προγραμματικών δηλώσεων πήγε ένα βήμα μπροστά τον διάλογο σε αυτό το κοινοβούλιο. Στις περισσότερες τοποθετήσεις η αίθουσα ήταν αρκετά γεμάτη. Κύριε Τσίπρα θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Και επειδή αναφερθήκατε σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου για το τέλος του λαϊκισμού που έχω αναφέρει, λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το έδειξε στις εκλογές. Είναι καιρός να αλλάξετε λογογράφο, γιατί αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο λέτε, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί μέσα σε 2 μήνες 3 εκλογικές ήττες».

Για την επόμενη ημέρα τόνισε ότι:

«Θα κάνουμε την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η Βουλή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μιας χώρας που αλλάζει, που περνά στην εποχή της ελπίδας και της δημιουργίας. Είμαι 15 χρόνια βουλευτής αλλά για πρώτη φορά αισθάνθηκα σε αυτήν την αίθουσα έναν αέρα αισιοδοξίας. Η ευθύνη μας είναι βαριά την αναλαμβάνουμε όμως. Τα έργα μετρούν πολύ περισσότερο από τα λόγια. Το μήνυμα από αυτήν τη συζήτηση έχει φτάσει στην κοινωνία,. και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες βλέπουν τα βήματά μας».

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως»

Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως τόνισε ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη στην οποία είχε επιτεθεί ο κ. Τσίπρας.

“Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε” είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

«Συμβουλές διαπραγμάτευσης από το δίδυμο της καταστροφής Τσίπρα-Βαρουφάκη δεν δέχομαι»

“Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι “τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή , το δίδυμο της καταστροφής του α’ εξαμήνου του 2015”. “Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια , ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχεται” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε Τσίπρα, θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Για το τέλος του λαϊκισμού που έχω αναφέρει, λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το έδειξε στις εκλογές. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει. Είναι καιρός να αλλάξετε λογογράφο, γιατί, αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο λέτε, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί μέσα σε δύο μήνες τρεις εκλογικές ήττες» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει μια μέρα χωρίς να αξιοποιήσω την δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες για να κάνω την ζωή τους καλύτερη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Την πρώτη ημέρα των προγραμματικών ήμουν σαφής, τονίζοντας ότι τα έργα μετρούν περισσότερο από τα λόγια. Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από αυτή την αίθουσα έφτασε στους πολίτες που, ανεξάρτητα αν μας επέλεξαν στις εκλογές, παρακολουθούν τα βήματα για το πρόγραμμά μας. Πρώτο βήμα: σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση και ένας νέος εκλογικός νόμος θα εξασφαλίσει την αναλογικότητα. Ναι, κύριε Τσίπρα, όταν ένα κόμμα παίρνει 40%, πρέπει να έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» απάντησε, «φωτογραφίζοντας» τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό νόμο.

«Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και τις δουλειές προς όλους» υπογράμμισε εν συνεχεία. «Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως. Κύριε Τσίπρα, με αιφνιδιάσατε με το επιχείρημά σας περί ελάφρυνσης των πλουσίων της Εκάλης. Όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 60.000 έως το ένα εκατ. ευρώ, δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε. Και το κάνουμε, γιατί αυτή ήταν η εντολή που πήραμε» σημείωσε.

«Επαναλαμβάνω ό,τι είπα και προεκλογικά. Η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή, όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική. Αυτό είπαμε και εμμένουμε σήμερα Θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης, αλλά να σας πω κάτι ακόμα. Τα έφερε έτσι η ζωή σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για την διαπραγμάτευση. Όταν το πρώτο εξάμημνο του 2015 συνδυάστηκε η αλαζονεία, η αμετριοέπεια, η καταστροφή που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο και ήταν τότε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Ε, λοιπόν πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα διαπραγμάτευσης εσείς και ο κ. Βαρουφάκης» υπογράμμισε.

«Σας ρωτώ και εσάς και την κυρία Γεννηματά: ποια καλύτερη απόδειξη εμπιστοσύνης των δημοσίων υπαλλήλων, από το να εκχωρούμε σε γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης το δικαίωμα υπογραφής πράξεων, που δεν είχαν. Θα έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, αντί να καταλήγουν όλα στον υπουργό. Επόμενο βήμα του σχεδίου μας: Παιδεία και Υγεία απόλυτες προτεραιότητες. Αναφερθήκατε στις προσλήψεις 4,5 χιλ εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή. Αναγνώρισα ότι ξεκίνησε από εσάς. Στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού 10 χιλιάδων εκπαιδευτικών, εμείς δεν βρήκαμε ούτε ένα εγγεγραμμένο κονδύλι. Είναι εύκολο να υπόσχεσαι προεκλογικά, αλλά να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την απαράδεκτη κατάσταση των αναπληρωτών» επισήμανε.

Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια

«Οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους τους. Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι Έλληνες. Το άσυλο των μολότοφ στα πανεπιστήμια καταργείται αμέσως. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν και είχε ψηφίσει τέτοια διάταξη. Εύχομαι σε αυτή την μεγάλη τομή να σας έχουμε συμμάχους. Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Για Πρέσπες

“Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί” υπενθύμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία. Τόνισε πως θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.

Οι άμεσες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για το Μάτι

Ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην εθνική τραγωδία που συγκλόνισε πριν από ένα χρόνο ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Μέσα στον Αύγουστο:

1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης

Ποια είναι η κατάσταση έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:

1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342

Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια:

α) για το επιτελικό κράτος,

β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και

γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Το ιδεολογικό στίγμα

Ο πρωθυπουργός έδωσε και το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης. Όπως είπε, μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες.

Η στρατηγική της διακυβέρνησης

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη στρατηγική της νέας διακυβέρνησης. Όπως τόνισε, η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.