Η ατζέντα της συνάντησης Κ.Μητσοτάκη – Ε.Μακρόν: Ανάπτυξη, επενδύσεις & τουρκικές προκλήσεις

Η ατζέντα της συνάντησης Κ.Μητσοτάκη – Ε.Μακρόν: Ανάπτυξη, επενδύσεις & τουρκικές προκλήσεις

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του κυβερνητικού επιτελείου για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ελιζέ, έχει ως στόχο να ενισχύσει την εικόνα της χώρας και να προωθήσει την οικονομική διπλωματία με βασικούς στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση μίας νέας συμφωνίας που να ενισχύει την ανάπτυξη στην χώρα.

Παράλληλα, η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδυνάμων.

Κάλεσμα σε Γάλλους επενδυτές

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η εξήγηση για τη στρατηγική της κυβέρνησης

Εξηγώντας την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020.

Ωστόσο, η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη. Ο οδικός χάρτης από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τρίτη συνάντηση μέσα σε τρία χρόνια

Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη μέσα σε τρία χρόνια. Είχαν προηγηθεί εκείνες του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ακόμα υπουργός Εσωτερικών αλλά και το 2017 κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα ζητήματα επενδύσεων, ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων, το μενού της συζήτησης θα περιλαμβάνει και τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ έχει εκφράσει αντιρρήσεις αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στήριξη στην «πράσινη» ατζέντα Μακρόν – Αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Την ίδια ώρα πολλά στοιχεία της Ευρωπαϊκής του ατζέντας του κ. Μακρόν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Πέραν αυτών, βασικό σημείο σύγκλισης είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ελλάδα και Γαλλία, μπορούν να προχωρήσουν σε συνέργειες στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, οι οποίες θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδικό φυσικό πλούτο και αντιμετωπίζει όπως και η Γαλλία μεγάλες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του Προέδρου Μακρόν προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.

Κ.Μητσοτάκης στη Le Figaro: «Καλώ τους Γάλλους επενδυτές στην Ελλάδα»

Ανοιχτή πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες, προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, απηύθυνε μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στη Le Figaro, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε το πώς θα ανακάμψει η χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης και αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι, με αφορμή την επίσκεψή του στη Γαλλία και τη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιστορικές, βαθιές και διαρκείς. Βγαίνουμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την αλληλεγγύη της. Η σημερινή κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε κάθε μία από τις αποφάσεις μας θα θέσει το πλαίσιο για το αύριο. Ως πρωθυπουργός, θέλω να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινούς στόχους, τόσο πολιτιστικούς όσο και πολιτικούς, ώστε το ευρωπαϊκό μας μέλλον να αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να ανταποκρίνεται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του κλίματος, που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε πολίτη. Μια Ευρώπη που θα εμπνέεται από το παρελθόν μας και που θα εγγυάται», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το Παρίσι

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Επόμενος σταθμός των ευρωπαϊκών επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη είναι το Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, για συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ.

16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. πρωθυπουργού με πρόεδρο κ. Μακρόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.