ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η υποδοχή του Κ.Μητσοτάκη από την Α.Μέρκελ στο Βερολίνο – Δείτε τις κοινές δηλώσεις (βίντεο-φώτο) (upd)

Η υποδοχή του Κ.Μητσοτάκη από την Α.Μέρκελ στο Βερολίνο – Δείτε τις κοινές δηλώσεις (βίντεο-φώτο) (upd)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο και στη μία το μεσημέρι θα συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ, ενώ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις στις 14:15

Η υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού θα γίνει με στρατιωτικές τιμές. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά στην Καγκελαρία την Ανγκελα Μέρκελ:

Στη συνάντηση που έχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς αναφέρεται το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Ένα από τα πολλά ζητήματα στα οποία θα αναφερθούν, είναι η οικονομική πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης», προστίθεται στην ίδια ανάρτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Οι κοινές δηλώσεις Μέρκελ-Μητσοτάκη

«Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το από κοινού πράσινο σχέδιο που ετοιμάζει με τη Γερμανία και το οποίο θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα, είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Το προσφυγικό και οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών.

Συζήτησαν τα διμερή θέματα, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καθώς όπως είπε δίνεται μεγάλη έμφαση και από την πλευρά της Ελλάδας. Να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός αυτής της συμφωνίας, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για την οικονομία θα είναι πιο εύκολες τώρα στην υλοποίηση τους, ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ.

Θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή χρέους.

Η Ελλάδα κοιτά μπροστά με αυτοπεποίθηση, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός. και επεσήμανε ότι ετοιμάζουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος. Στις αρχές του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την πράσινη οικονομία, και δραστηριότητες για το περιβάλλον. Είναι λύσεις συμφέρουσες για την Ελλάδα και τη Γερμανία, ανέφερε.

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο μεταναστευτικό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα είπε ο κ. Μητσοτάκης, που μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

Η νίκη μας έστειλε πολλαπλά μηνύματα, καθώς η χώρα μας μπορεί να απορρίψει την οικονομική καθήλωση επιλέγοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο, καθώς εξαφάνισε πολιτικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι είναι μια αχτίδα φωτός για όλη την Ευρώπη.

Μιλώντας στα γερμανικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ελπίζει να είναι εκείνος που θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να έχει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη

Επενδύσεις, ανάπτυξη, μεταναστευτικό στο τραπέζι Μητσοτάκη-Μέρκελ

Με την απόφαση να μη θέσει ευθέως ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε οι συνομιλίες με την καγκελάριο να έχουν καθαρά θεσμικό χαρακτήρα μεταξύ ισότιμων εταίρων και όχι να δώσουν την εικόνα διαπραγμάτευσης μέρος του οικονομικού προγράμματος, όπως έπραξαν οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί στα χρόνια του μνημονίου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η φρασεολογία που χρησιμοποιεί στο ενημερωτικό σημείωμα για το συγκεκριμένο θέμα το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup». Μια αποστροφή που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει η κυρία Μέρκελ για να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για παρόμοια θέματα.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση: «Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στο Βερολίνο θέλοντας να δείξει στην Άνγκελα Μέρκελ πως το έδαφος θα είναι ανοικτό για τις γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στις επερχόμενες αποκρατικοποιήσεις.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την χώρα καθώς και η συζήτηση με την ‘Ανγκελα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιό της για την “σωτηρία της ΔΕΗ”, αφού οι Γερμανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις ενεργειακές δομές της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.